Đokić: SAD uvođenjem sankcija zvaničnicima Republike Srpske pokazuje svoju veliku slabost 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S LESSER

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske i lider socijalista u RS Petar Đokić smatra da SAD, kao velika država, „pokazuje svoju veliku slabost“ uvođenjem sankcija njemu i ostalim zvaničnicima u Republici Srpskoj.

„Ne znam šta je to što bi se moglo kvalifikovati kao štetna radnja kada sam 2017. godine potpisao Sporazum o saradnji, a na osnovu ovlašćenja Vlade Republike Srpske da bi se izvršila gasifikacija postrojenja za proizvodnju i preradu nafte u Rafineriji nafte Brod“, rekao je Đokić, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

Naveo je da je cij sporazuma bilo da se neutrališe veliki zagađivač s kojim su problem imale i Hrvatska i Republika Srpska.

„U Sjedinjenim Državama imaju neke svoje kriterijume, ni najmanje mi to ne smeta. Trebalo je da iznesu pravi razlog za to što su uradili, a to je da ja pokazujem iskreno poštovanje i ljubav prema Rusiji i ruskom narodu, i to sam činio duži niz godina i nastaviću tako“, kazao je Đokić.

Dodao je Americi to smeta, zbog čega su, kako je naveo, „smislili“ da je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma to što je jedno privredno pitanje uređeno na kvalitetan način, koje je od interesa i za BiH.

„Nema nijednog razloga da se može reći da je to suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali oni imaju neke svoje kriterijume, a mi imamo svoje po kojima živimo i nastavićemo da živimo u skladu sa onim što su naši prioriteti“, kazao je Đokić.

Ministarstvo finansija SAD je Đokiću uvelo sankcije zbog, kako je navedeno, potpisivanja sporazuma sa Hrvatskom u vezi sa izgradnjom cevovoda od ruske rafinerije u Hrvatskoj do Broda, što SAD smatraju „antidejtonskim ponašanjem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari