đorđe miketićfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić zatražio je danas od Ministarstva kulture da naloži Republičkom i Gradskom zavodu za zaštitu spomenika da se obustavi rušenje Nemačkog paviljona na Starom sajmištu na Novom Beogradu i da se napravi komisija koja će ispitati da li se na mestu nekadašnjeg logora iz Drugog svetskog rata nalazi masovna grobnica.

Miketić je novinarima ispred Ministarstva kulture u Beogradu kazao da je to ministarstvo, tek posle rušenja Nemačkog paviljona, potvrdilo da on bio u zoni zaštite Starog sajmišta.

On je rekao i da postoji dokaz forenzičke arhitekture iz 2012. godine sa snimkom geoskenerom  koji je pokazao da se ispod paviljona nešto nalazi.

„Tek nakon dostavljanja tih dokaza Ministarstvo kulture je konstatovalo da Grad Beograd sprovodi radove koji jednim delom prelaze preko nacističkog logora za Jevreje, Srbe i Rome, i naložilo Zavodu za zaštitu spomenika grada Beograda da prestane sa radovima ako postoji opasnost od oštećenja arheološkog nalazišta“, kazao je Miketić.

Ocenio je i da je Zavod za zaštitu spomenika Grada Beograda „na papiru saglasan“ da treba da se uradi arheološko istraživanje na lokaciji Nemačkog paviljona na Starom sajmištu, ali da „na terenu povodom toga ne radi ništa“.

Miketić je najavio i da će zbog rušenja Paviljona i „razaranja kulturnog nasleđa Beograda“ podneti krivičnu prijavu protiv direktorke Zavoda za zaštitu spomenika Beograda Olivere Vučković čiju je msenu stranka Zajedno već tražila ranije.

Predsednik Saveta za kulturu Grada Beograda Vladimir Pajić je upozorio da postoje istorijski podaci koji govore da je logor na Starom sajmištu zatvaran tri puta kao karantin zbog bolesti tokom Drugog svetskog rata.

„Zato je važno da Institut za javno zdravlje ili stručne nadležne institucije pošalju timove koji bi sproveli istraživanje da li postoji prisustvo patogena koji mogu da utiču na funkcionalnost grada i radova“, rekao je Pajić i dodao da treba imati u vidu „zdravlje i bezbednost radnika koji ruše Paviljon“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari