generalštab 2024FOTO: Stanislav Milojković

Prema pisanju portala Nova.rs, privremeni organ grada Beograda na sutrašnjoj sednici trebalo bi da razreši dosadašnju direktorku Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Oliveru Vučković i kao vršioca dužnosti direktora te ustanove imenuje Aleksandra Ivanovića.

Zavod bi u narednom periodu trebalo da učestvuje u donošenju odluka o sudbini zaštite kompleksa Generalštaba kao kulturnog dobra, a Ivanović je jedan od retkih iz te struke koji je otvoreno rekao da pomenute zgrade ne zaslužuju status spomenika kulture.

Kako se vidi u predlogu dnevnog reda za 15. telefonsku sednicu Privremenog organa, koji je na svom tviter nalogu objavio Dobrica Veselinović, predstavnik opozicije u tom telu, jedna od brojnih tačaka je i razrešenje dosadašnje direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivere Vučković i imenovanje Aleksandra Ivanovića na tu poziciju, čime se potvrđuje pisanje Nova.rs.

Dosadašnja direktorka Olivera Vučković podnela je ostavku nakon pritisaka koji traju već mesecima da učestvuje u odlukama koje bi omogućile da se sa kompleksa Generalšaba skine zaštita spomenika kulture, što je neophodno da bi američka firma bliska Donaldu Trampu mogla na tom potezu da gradi stambeno-poslovni kompeks.

U biografiji Ivanovića, koja je dostavljena članovima Privremenog organa, navodi se da je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kao i da je apsolvirao magistarske studije na smeru Zaštita, revitalizacija i proučavanje graditeljskog nasleđa. Međutim, ne navodi se da li je okonačao te magistarske studije.

Ivanović je, kako se može videti iz tog dokumeta, od 2006. godine radio u više firmi na poslovima inženjera, menadžera projekta, kao i na nadzoru investitora.

Navodi se da je u Zavodu, za čijeg se rukovodioca sada predlaže, radio od 1991. do 1997. godine.

Ivanović je jedan od retkih, ako ne i jedini iz stručnih krugova, koji je u poslednje vreme javno ocenio da kompleks Generalštaba ne bi trebalo da ima status kulturnog dobra.

„Elementi zbog kojih bi se Generalšatab mogao u vreme kada ih je posedovao i kandidovati sa nivoa prethodne zaštite u proglašenje za tzv. kulturno dobro i spomenik kulture, u proceduri koja je zakonski poznata po Zakonu o kulturnim dobrima, sada više ne postoje“, rekao je Ivanović za Tanjug u martu ove godine.

Pored Olivere Vučković, ostavku je podnela i direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović. Podršku im je pružila i većina zaposlenih u obe institucije, koji su u otvorenom pismu upozorili da zaštita ni u kom slučaju ne sme da bude skinuta sa ovih zgrada, koje se vode kao četiri kulturna dobra.

“Imenovanje Aleksandra Ivanovića je nešto čega se svi mi pribojavamo, to je kao najgora noćna mora. U pitanju je čovek koji je na osnovu rodbinskih veza došao u Zavod i polagao za konzervatora, da bi se ubrzo sa većinom kolega posvađao i otišao. On u suštini nije konzervator, jer sigurno 20 godina nije radio ništa ozbiljno u toj oblasti. Niko nije toliko neodgovoran da mu da bilo šta da radi”, objasnio je ranije za Nova.rs izvor iz stručnih krugova, koji je želeo da ostane anoniman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari