Zajedno: Nelegalno rušenje Nemačkog paviljona na Sajmištu je uništavanje nasleđa 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Stranka Zajedno je saopštila da je za sutra najavljen nastavak „nelegalnog rušenja“ Nemačkog paviljona – dela kompleksa logora Sajmište iz Drugog svetskog rata, te osudila to „uništavanje kulturno istorijskog nasleđa“.

Ta stranka je u saopštenju podsetila da je Nemački paviljon mesto stradanja Srba, Jevreja, Roma i antifašista a koji je bio deo kompleksa logora Sajmište i mesto Holokausta.

„Zvali smo građevinsku inspekciju, policiju ali niko nije došao jer bi uhvatila na delu ovo nelegalno rušenje i nasilje nad našom istorijom i kulturom“, piše u saopštenju.

Navela je i da Zavod za zaštitu spomenika kulture ćuti i, kako je ukazala, „po ko zna koji put dozvoljava da se kulturno istorijska zdanja i stratište“ u kom su ljudi bili mučeni i ubijani uništava.

Ta stranka je navela i da se to radi „zbog kriminalnog režima Srpske napredne stranke“.

Na konferenciji za novinare, kod Nemačkog paviljona, tim povodom sutra će govoriti poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić, predstavnik Građanskog pokreta Roma Srbije Milorad Popović i Nikola Radić Lucati iz Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari