Đorđe Miketić: Naredne subote dva dodatna zahteva i blokada na 100 lokacija 1Foto: FoNet/Milica Vučković

„Naredne subote protesti će biti održani na još više lokacija i pored starih iznećemo dva nova zahteva“, izjavio je u intervuju za Vreme jedan od organizatora protesta iz Ekološkog ustanka Đorđe Miketić.

Podsetimo, na protestima protekle dve subote ekološki aktvivisti su zahtevali izmenu Zakona o referendumu i povlačenje Zakona o eksproprijaciji, a kako ističe Miketić za Vreme tim zahtevima dodaće još dva: da Skupština Srbije zabrani Rio Tintu i svakoj drugoj komapaniji da pravi rudnik litijuma u dolini Jadra i da predsednica Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić i svi čalnovi REM-a podnesu ostavku.

On tvrdi da je procurela informacija da su određeni ugovori već sklopljeni. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je do sada demantovao postojanje ugovornih obaveza. Tvrdio je da postoje samo memorandumi koje je potpisala bivša vlast.

Međutim, prilikom jučerašnje posete Gornjim Nedeljicama Vučić je rekao će „da vidi kakve su ugovorne obaveze”, što je, po rečima Miketića, razlog da se sada zahteva da Skupština naloži raskidanje svih postojećih ugovora sa Rio Tintom. Iz predsednikovih reči, kaže, može se zaključiti da tu nešto postoji.

Ostavku Olivere Zekić će tražiti zato što je ona ekološke aktiveste koji su protestovali nazvala „batinašima“. Miketić objašnjava da se ona, koja predsedava nezavisnim telom, tako direktno svrstala na stranu vlasti i da zato mora da ode sa te funkcije.

On je istao da su se ljudi oslobodili straha i da će se naredne subote održati protesti na sto lokacija, kao i da će biti organizovani neki vidovi zabave, poput muzike i kuvanog vina.

Komentarišući navode premijerke, koja je demonstrante ocenila kao „fašiste“, Miketić smatra da tome ne treba pridavati značaj, da su ih ranije etiketirali kao „zelene džihadiste“ i da ovakvim nazivima njihovi tvorci samo pokazuju strah.

Na protestima su se mogli videti i pojedini opozicioni lideri, među njima i Dragan Đilas i Marinika Tepić. Iako su neki demonstranti zviždali liderima opozicije Miketić je jasan:

„Ovo je građanski bunt, svima je prekipelo, svi treba da se priključe, i lideri i pristalice opozicionih partija“.

On ističe da je svaki bunt politički, pa i ovaj.

Miketić smatra da ekološke organizacije imaju dobru saradnju sa opozicijom i da terenska borba mora biti koordinisana. Dodaje da će slobodu braniti i na izborima, kao što je subotom brane na ulici, te da će čuvati biračke kutije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari