Belivuk umesto Belivuka: Ko je Đorđe Prelić, koga je Dragan Đilas optužio da je organizovao nasilje kod gradske skupštine? 1Foto: MUP

Nekoliko dana nije dovoljna udaljenost da bi se nasilni incidenti kod Starog dvora videli jasno. Iako je cela stvar mogla da se prati uživo i dalje se ne zna koliko je bilo sistema u tom haosu.

Posao da razmrsi to klupko imaće poliicija i tužilaštvo. Njihov zadatak biće da individualizuju krivicu i tačno ustanove ko je, kada i zašto nešto učinio i kakve je to posledice proizvelo.

Međutim, kako je selektivno slepilo hronična boljka naših istražnih organa, u pomoć je pritekao Dragan Đilas, spominjući ime koje se poslednje vreme sve češće čuje.

Đilas je rekao da su protesti bili mirni, dok se posle sat i po vremena posle nije pojavila grupa huligana koja je vadila kocke iz pločnika ispred Skupštine grada i počela da gađa. U pitanju su bili, precizirao je Đilas, huligani iz grupe Đorđa Prelića.

Đorđe Prelić i ubistvo Brisa Tatona

Za one sa kraćim pamćenjem – Đorđe Prelić je bio nešto poput Belivuka pre Belivuka. Jedan od vođa navijačke grupe “Alkatraz” bio je vrhovni autoritet na Partizanovom jugu pre petnaestak godina.

Kao takav, bio je učesnik zverskog napada na navijače Tuluza u septembru 2009. godine kada je grupa huligana ubila francuskog državljanina Brisa Tatona.

Većina huligana je uhapšena, ali je Prelić uspeo da pobegne. U odsustvu je osuđen na 35 godina zatvora kao jedan od organizatora teškog ubistva.

Hapšenje celog prvog ešalona Partizanovih huligana, ostavilo je vakum na tribini koji će popuniti Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk.

I taman kad je slučaj padao u zaborav, Prelića 2013. godine hapse u Španiji.

Kako tada rekao Ivica Dačić, premijer i ministar policije, on je uhapšen pod optužbama za ugrožavanje javnog zdravlja, otuđenja vozila i korišćenja lažne putne isprave.

Kada su ga Španci isporučili, Prelićeva kazna je krenula da se topi. Najpre je nakon ponovljenog postupka osuđen na 12 godina zatvora, jer mu je status promenjen sa organizatora na učesnika ubistva.

Potom je u apelaciji kazna smanjena na deset godina. Odležao je dve trećine i na leto 2021. godine izašao na slobodu. Pola godine nakon što je pohapšena grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Đorđe Prelić se navodno fotografisao sa preostalim Principima, podgrevajući spekulacije da će zauzeti Belivukovo upražnjeno mesto na tribini.

Paralelno, bubre i glasine da je Prelić uvezan sa pojedinicima iz Srpske napredne stranke. Tako je u maju ove godine, Marinika Tepić javno izjavila da Prelić poziva na miting SNS-a.

Dragan Đilas je u istom izlaganju gde ga je optužio za organizovanje napada na skupštinu, rekao da je prošle nedelje sa Aleksandrom Šapićem slavio izborne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari