Đorđević (Ne davimo Beograd): Vlast je licemerna, ne sprovodi mere za integraciju Roma u društvo 1Foto: Pixabay

Zamenica šefa poslaničke grupe Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije Biljana Đorđević ocenila je danas, povodom Svetskog dana Roma, da je vlast licemerna kada govori da „Romi odbijaju da se integrišu“ a ne sprovode mere za integraciju ili ostavljaju zakonsku mogućnost dečijih brakova, iako je Komitet za prava deteta Ujedinjenih nacija tražio da se to onemogući.

„Da li je država saučesnik u nedelu time što i dalje omogućava dečije brakove? Ili time što nema reakcije ako romska devojčica prestane da ide u školu koja je obavezna? Ili da nema predviđeno pravo na socijalnu pomoć kao žrtva dečijeg braka? Ispitanice koje su ‘stupile u brak’ pre punoletstva imaju više dece, žive u mnogočlanim domaćinstvima, u lošim stambenim uslovima, bez mogućnosti da samostalno odlučuju o rađanju. Što su manje obrazovane, to su češće žrtve prinudnih brakova. Ovo moramo da promenimo“, rekla je u saopštenju Đorđević.

Predsednik Foruma Roma Srbije Dejan Marković ocenio je da je neprihvatljivo da u 21. veku bilo ko bude isključen iz društva i osuđen na život u siromaštvu.

„Nažalost, Romi i Romkinje pretežno žive u neformalnim ili podstandardnim naseljima, segregirani od ostalog stanovništva, često bez struje, vode i najosnovnijih preduslova za dostojanstven život. Međunarodni dan Roma se obeležava kontinuirano više od pet decenija, i to je dobro, ali problemi sa kojima se suočavaju Romi ostaju isti, jer se nedovoljno radi na njihovoj integraciji, a najčešće mere nisu praćene adekvatnim budžetskim sredstvima za njihovo sprovođenje“, dodao je Marković.

Pokret Ne davimo Beograd i Forum Roma Srbije podsetili su da su prošle godine stanovnici neformalnog/podstandardnog romskog naselja „12 februar“ u Nišu, bili devet meseci bez struje.

Ne davimo Beograd zahtevao je od države preuzimanje neophodnih mera kako bi Romi i Romkinje imali mogućnost da se zaposle, da imaju bolje uslove života u romskim naseljima, kao i omogućavanje školovanja romskoj deci, kako bi bili ravnopravni građani društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari