Oko četiri hiljade advokata juče je protestovalo ispred Vlade Srbije i na sat vremena blokiralo saobraćaj u tom delu grada. Advokati su ispred zgrade Vlade tražili „razumnog“ sagovornika sa kojim bi mogli da postignu dogovor i reše krizu pravosuđa, jer se, prema njihovim rečima, više ne može pregovarati sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem.


Štrajk advokata pod radnim nazivom „Ćutanjem na ćutanje“ održava se, prema rečima predsednika Advokatske komore Srbije Dragoljuba Đorđevića, simbolično na godišnjicu oslobođenja Beograda.

– Ovde se ne radi o tome da li će da pobede advokati ili Ministarstvo pravde. Ovde je reč o tome da li će pobediti sigurnost pravnog poretka – rekao je Đorđević. On je pozvao Ministarstvo pravde da prestane sa neodgovornim izjavama.

– Gospodine Vučiću, nemojte dozvoliti da vas brukaju nekompetentni ljudi. Dajte nam nekog razumnog s kim možemo da razgovaramo – naveo je Đorđević.

Komentarišući skorašnje izjave predstavnika Ministarstva pravde koji su dovodili u pitanje njegov legitimitet kao predsednika Advokatske komore Srbije, Đorđević se okrenuo ka više hiljada okupljenih advokata i rekao „evo vam legitimitet“.

– Ministar Selaković treba da okači ogledalo u kabinetu i da pregovara sam sa sobom. Bez advokata biće ugašeno poslednje svetlo istine – rekao je Đorđević.

Podsetimo, štrajk advokata traje od 17. septembra. Advokati su obustavili rad zbog toga što su javnim beležnicima data ekskluzivna prava sastavljanja i overe ugovora u više oblasti, od kojih je za branioce najvažnija promet nekretnina. Iako je Zakon o javnim beležnicima usvojen 2011. godine, sporni amandmani koji notarima daju isključivu nadležnost prošli su kroz parlament u 2013. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari