Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović rekao je juče da je zemlja stabilno na evropskom putu i da pozitivne promjene u svim oblastima ne vide samo oni koji to ne žele. „Da smo iz dana u dan bliže evropskim ciljevima ubjedljivo svjedoče i ocjene naših evropskih partnera, uključujući i najviše zvaničnike EU, koji Crnu Goru ocjenjuju kao uspješnu evropsku priču“, rekao je Đukanović.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović rekao je juče da je zemlja stabilno na evropskom putu i da pozitivne promjene u svim oblastima ne vide samo oni koji to ne žele. „Da smo iz dana u dan bliže evropskim ciljevima ubjedljivo svjedoče i ocjene naših evropskih partnera, uključujući i najviše zvaničnike EU, koji Crnu Goru ocjenjuju kao uspješnu evropsku priču“, rekao je Đukanović.On smatra da je najvažnije shvatiti da je usvajanje evropskih standarda državni interes, jer se jedino tako može obezbijediti bolji kvalitet života svih građana Crne Gore, prenose crnogorski elektronski mediji. „Kada budemo imali pravnu sigurnost i životni standard primjeren razvijenoj Evropi 21. vijeka, što definitivno možemo dostići u dogledno vrijeme, i EU i NATO će željeti da Crna Gora bude njihov član. Isto je i sa drugim državama zapadnog Balkana“, rekao je crnogorski premijer.

Odloženo podnošenje zahteva za status kandidata

Crna Gora će zahtev za status kandidata za članstvo u EU podneti na jesen, saopštila je juče potpredsednica vlade Gordana Đurović. Direktor Direktorata Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana Pjer Mirel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Đurovićevom pozdravio takvu, kako je naveo, „mudru odluku“ Vlade Crne Gore. Mirel je, pose petog plenarnog sastanka u okviru Stalnog unapređenog dijaloga predstavnika Evropske komisije i Crne Gore, rekao da zemlja koja želi da zatrazi status kandidata, mora uveriti sve zemlje EU u „ozbiljnost“ svog zahteva. „Treba o tome razmišljati tako – šta sledi posle aplikacije“, rekao je Mirel, dodavši da „kvalitet treba da ide ispred brzine“.

On je istakao da je važan segment na tom putu jačanje institucionalnih kapaciteta Crne Gore, jer je to preduslov moderne i efikasne države i temelj demokratskog razvoja društva. „Za malu zemlju i tranziciono društvo kao što je Crna Gora jačanje kapaciteta institucija za aktuelne integracione procese je poseban izazov i mi smo pokazali da smo sposobni za to“, naveo je Đukanović.
Crnogorski premijer rekao je da je Crna Gora „politički konzistentno i institucionalno organizovano posvećena borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“ i ukazao na aktivnosti Nacionalne komisije za praćenje Akcionog plana za provođenje Programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari