Predsedavajući novog saziva Skupštine opštine Prijepolje Radojko Petrić(SPS), kao najstariji odbornik, sazvao je za danas nastavak skupštinskog zasedanja sa dnevnim redom usvojenim još 25. decembra. Kako Sandžak Danas saznaje u lokalnim stranačkim odborima, na ovoj sednici samo će biti izabrani predsednik i zamenik predsednika Skupštine opštine i postaviti sekretar skupštine, što je zakonska obaveza za konstituisanje skupštine u roku od dva meseca nakon ponovljenih novembarskih izbora u opštini Prijepolje koji ističe u ponedeljak, 19. januara.

Buduća skupštinska većina, koju će činiti Sandžačka demokratska partija, Srpska napredna stranka i koalicija „Zajedno za bolje Prijepolje“ (DS, SPS, G 17 plus i SPO), imaće 37 odbornika u lokalnom parlamentu. Prema njihovom međustranačkom dogovoru o raspodeli rukovodećih funkcija, mesto predsednika Skupštine opštine pripalo je Ljajićevoj partiji. Očekuje se da danas za tu funkciju bude izabran Ćamil Hadžalić, diplomirani inženjer saobraćaja, ranije predloženi kandidat za predsednika opštine. Predviđeno je da zamenika predsednika Skupštine opštine bude Stana Marković, profesorica geografije i odbornica Nikolićevih naprednjaka. Danas će biti još postavljen i sekretar Skupštine, i prema nagoveštajima iz stranačkih izvora, sa ovim kadrovskim rešenjima biće završena konstitutivna sednica. Stranke buduće vladajuće koalicije planiraju da se većkrajem naredne sedmice ponovo održi sednica Skupštine opštine na kojoj bi bili izabrani i ostali funkcioneri opštine.

Do prekjuče je, kada je odbornicima upućeno obaveštenje o nastavku sednice, trajalo dogovaranje čelnika lokalnih odbora stranaka, koje će činiti od danas vladajuću koaliciju, o tome da li u „paketu“ ići na izbor cele garniture funkcionera skupštinske i izvršne vlasti, za što su se zalagali Nikolićevi naprednjaci, ili taj posao, što je na kraju prihvaćeno, uraditi na odvojenim zasedanjima. Proteklih dana, kako se približavao rok do kojeg bi trebalo konstituisati novi saziv lokalnog parlamenta u Prijepolju, u krugu stranaka koje će formirati opštinsku vlast, sve se više osećala nervoza zbog sporosti političkih poteza i konačnih dogovora. Tome je delom, izgleda, doprinela i međustranačka trampa oko čelnih funkcija u opštini, na nivou partijskih centrala u DS, SDP i SNS, kojom su obuhvaćena i neka rukovodeća mesta u Policijskoj upravi MUP i Poreskoj upravi u Prijepolju, na koja bi trebalo da dođu kadrovi iz Ljajićeve partije.

Istorijski datum koji se pamti i poštuje

– U istoriji je zabeleženo da su 9. januara 1945. te godine jedinice Treće proleterske brigade proterale i poslednjeg neprijateljskog vojnika sa prijepoljskog područja. Od početka aprilskog rata 1941. godine do konačnog oslobođenja naš kraj je predstavljao jedno od bitnih žarišta oslobodilačkog rata i bio poprište teških i značajnih borbi protiv italijanskih i nemačkih okupatora i kvislinških jedinica. Istovremeno, na ovom području, u Drenovi i Kamenoj Gori, vojno i političko rukovodstvo NOB donelo je istorijske odluke, rekao je Dobro Lazarević, predsednik privremene opštinske vlasti na svečanoj sednici SO održanoj u prošli petak povodom Dana opštine Prijepolje. Na značajnija spomen obeležja u gradu položeni su vence i odata pošta palim borcima ranijih oslobodilačkih ratova. Lazarevićje rekao da je prijepoljski kraj dao značajan doprinos pobedi protiv fašizma i velike i materijalne žrtve. „U NOB-u je učestvovalo više od 1700 boraca, Srba i Muslimana, svrstanih u razne odrede, jedinice i brigade, od kojih je poginulo oko 400, streljano skoro 670 ljudi, žena i dece i razoreno više od hiljadu domova, dodao je Lazarević. On je podsetio da „temeljna vrednost naše istorije i prijepoljskog kraja jeste i biće zajedništvo svih ljudi koji žive na ovim prostorima, u prvom redu, Srba i Muslimana – Bošnjaka koji su u toku NOR, a i u poslednjim sukobima na tlu bivše Jugoslavije pokazali da je najvažnije sačuvati dobre međunacionalne odnose, versku toleranciju, zajednički život i poštovanje tradicije i kulture svih naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari