"Do osam normalno, a posle nenormalno" 1Foto: Zoran Mišić

Od ponedeljka, pooštrene su kovid preventivne mere i za sedenje u lokalu posle 20 sati neophodna je kovid legitimacija.

Mnogi kragujevački kafići i kafane su se pre ovog poteza Kriznog štaba u deset uveče zatvarali ne želeći da, kako njihovi vlasnici kažu „šikaniraju“ goste ili ih dele na pelcovane i one druge.

A, kako to izgleda sada, sa još kraćim radnim vremenom. Ovu priču počinjemo u jednoj od najstarijih kragujevačkih kafana „Staroj Srbiji“. Mada, vreme ide na ruku odlukama Kriznog štaba: mrak, hladno, kiša, a i sam ponedeljak nije baš neki udarni dan. U „Srbiji“ baš tako, samo par gostiju koji se spremaju da odu. Sa zvučnika se čuje Tozovac „Život je kratkog veka“, a ispade radno vreme još kraće.

– Kod nas je ovaj termin, uz nedelju veče i onako najslabiji i imamo najmanje gostiju, pa nije neki problem da zatvorimo u 20 sati, kaže osoblje „Stare Srbije“, dodajući da je u pitanju mesto u koje mahom dolaze uglavnom stalni gosti sa kojima nikad nemaju problema, pa ni da im objasne zbog čega kraće rade.

U ništa manje čuvenoj kafani „Balkan“ ima ljudi a, biće ih i posle novopropisane mere. Oni rade do 24 sata, ali već od 19 časova i 15 minuta podsećaju goste, da u kafani budu samo oni sa potvrđenom imunizacijom. Konobar Petko, potpuno rukopoložen za vakcinalnu bezbednost, pokazuje i aplikaciju preko koje proverava stanje cepljenosti gostiju u, i ispred lokala.

– Do osam radimo normalno a od osam nenormalno, duhovit je on.

Na potezu glavne ulice, od Lepenice do Velikog parka počinjemo sa Pivnicom „295“, omiljenim mestom mladih u naselju Fontana. Već je puno a tek će da bude. Slika netipična za ostatak Srbije u kojoj se najmanje vakcinisala mlada populacija.

– Kod nas su svi vakcinisani. Organizujemo razne vrste zabava, poput pab kvizova koje smo još ranije planirali i zakazali. Nismo želeli da izgubimo stalne goste, a najveći broj naših gostiju se vakcinisao. Zbog njih i radimo, jer su oni sami insistirali, saopštava na vlasnik Boban Arsov Arči. Lepo, za pohvalu.

U lokalu „Buena Vista“, kompromisna situacija. Lokal radi do 20 sati, ali, bašta koja ne spada pod ovaj novi propis do 23.

– Nismo želeli da diskriminišemo goste. Svake obavestimo da lokal radi samo do osam, ali da mogu da nastave u bašti naredna tri sata, kaže ekipa iz „Viste“ koja se rado slika za Danas. Pade i pićence, jer još nije pala zastavica. U susednom „Draftu“, takođe popularnom mestu za izlazak mladih, ipak su se opredelili za varijantu fajronta u novopropisano vreme.

Ponovi smo u glavnoj ulici, pa bočni iskok do „Pozorištanceta“.

– Naši gosti uveče su mahom mlađi ljudi, nevakcinisana klijentela, pa ni ne radimo posle ovog vremena. Kao i većina, kaže vlasnica Gaga. Njene reči potvrđuju tri klinca koji pred osam sati ulaze u lokal. Nisu ni čuli da posle 20 sati mogu da odsedaju samo vakcinisani gosti. Na pitanje da se nisu kojim slučajem ipak vakcinisali, odgovaraju sa „ma, kakvi, ne daj bože“ i zapališe u mrak. Možda im se posreći na nekom drugom mestu, inspekciji i komunalnoj policiji ispod radara.

Noćni klubovi, poput „Geta“ sa radom počinju tek posle ponoći. Ali, na ovom popularnom „poslednjem svetlu u gradu“ jasno je istaknuta odluka da svi gosti moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji. Osoblje se podrazumeva. Očigledno je da je među konobarima i šankerima noćnih klubova veći stepen imunizacije nego među zdravstvenim radnicima u pojedinim sredinama. I, tako, neki su zatvorili (poput Bilija u „Hajd parku“), drugi rade „u fulu“ poput „Odiseja“, ali su svi gosti potvrđeno kovid pelcovani.

Zajedno su im tekli kafanski dani, odnosno, noći. Što reče jedna sagovornica: „Prošle godine su nas oni zatvarali, a sad nas primoravaju da sami to radimo“.

Skraćivanje i puni nameti

Glavna ulica odmah posle najavljenog tajminga pusta i prazna. Kao za vreme prošlogodišnjih višednevnih lokdauna. U „Kralju“ se radi normalno, ali se proverava svaki gost. Pregledaju se aplikacije ili papirne potvrde. Bez njih niko ne može da uđe. Prekoputa u „Klokvorku“ opcija ipak ranije zatvaranje. Vlasnik Boris, ogorčen. „Besan sam, jer se u kratkom periodu radno vreme dva puta skraćuje. Međutim, od ugostitelja se traži da plaćaju pun porez, namete i dažbine kao da radimo normalno, revoltiran je on“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari