Nabavkom najsavremenijeg uređaja za emisiono-imisiona merenja zagađujućih materija u vazduhu, Mobilna laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje u Ćupriji postala je najopremljenija laboratorija u Srbiji za reagovanje u akcidentnim situacijama, rekao je juče šef Mobilne laboratorije i pomoćnik direktora GZJZ Ćuprija Vladan Petrović, na predstavljanju FTIR analizatora.

On je dodao da sa postojećom opremom Mobilna laboratorija u roku od sat vremena može da identifikuje sve zagađujuće materije u životnoj sredini, dok je za neke elemente u običnim laboratorijama potrebno i više od nedelju dana.

Pomoćnica ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Ljiljana Stanojević najavila je formiranje nove radne jedinice za postupanje u vanrednim situacijama u okviru MUP-a.

– Ministarstvo životne sredine će u saradnji sa ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova formirati novu jedinicu, a u toku je i izrada zakona o reagovanju u vanrednim situacijama – rekla je Ljiljana Stanojević. Pomoćnica ministra istakla je važnost seta ekoloških zakona koje je Skupština Srbije nedavno usvojila i naglasila da „veliki posao tek predstoji u donošenju podzakonskih akata kao i u sprovođenju samih zakona u praksi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari