Dobili batine jer su rekli kazalište, a ne pozorište: Pozorišni radnici Teatra ITD uplašeni i razočarani 1Nikolajevska porta, foto: A. L. / Danas

Nakon što je zagrebački Teatar ITD izveo predstavu “Bura” u okviru „Synergy“ festivala u Novosadskom pozorištu, dvojica njihovih pozorišnih radnika pretučeni su u ponedeljak kasno uveče. Zbog ovog nemilog događaja, kako saznajemo, Hrvatska je preko svoje ambasade uputila protesnu notu Srbiji.

Zamenik direktora Studentskog centra u Zagrebu u okviru kojeg funkcioniše Teatar ITD, Mario Župan, kaže da su pretučeni pozorišni radnici razočarani, ali i uplašeni, zbog svega šta im se dogodilo.

Napala ih je skoro pred jutro, kako kaže grupa “mlađih momaka”, njih pet, šest. Sve se dogodilo veoma brzo, nije trajano duže od minute, a mladići su se nakon incidenta odmah razbežali. Njihovi zaposleni, jedan audio-video tehničar i drugi majstor scene, kako dodaje Župan, nisu pružali nikakav otpor. Sa njima je bilo još dvoje pozorišnih radnika ovog teatra, među kojima je i garderoberka, ali oni su uspeli da pobegnu napadačima.

“Po njihovim izjavama, ti momci su valjda čuli kako pričaju. Zaustavili su ih i pitali odakle su i šta rade. Kad su rekli da su iz kazališta, počelo je vređanje, momci su im odgovorili da se ovde kaže pozorište i napali ih. Video sam danas kolege. Izgledaju utučeno. Imaju modrice po licu, a jedan od njih i šav, jer mu je pukla arkada. Nakon incidenta, pozvana je policija i pružena im je lečnička pomoć. Sad čekamo policijski zapisnik nakon čega ćemo kao ustanova odlučiti kako dalje pravno postupati”, rekao je Župan.

Dobili batine jer su rekli kazalište, a ne pozorište: Pozorišni radnici Teatra ITD uplašeni i razočarani 2
Ulaz u Nikolajevsku portu, foto: A. L./Danas

Kako ističe, danas je iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova, saznao da je ambasada Hrvatske uručila u Beogradu i protesnu notu povodom ovog incidenta. Zvali su ih i iz Novosadskog pozorišta i uputili izvinjenje, zbog svega što im se desilo i koju su kaže, naravno prihvatili.

“Ostali smo iznenađeni i u šoku. Osuđujemo svaki oblik nasilja u bilo kom segmentu i prema bilo kome, pregotovo pred ovo vreme praznika kada ljudi putuju i na jednu i na drugu stranu, tako da to nije dobro“, nastavio je zamenik direktora.

Za napadačima se još traga, saznajemo nezvanično iz novosadske policije, a napad na članove pozorišne grupe iz Zagreba okarakterisan je kao nasilničko ponašanje.

Podsetimo, nakon predstave, u ranim jutarnjim satima, u Nikolajevskoj porti, dvojicu članova napala je grupa mladića. U Kliničkom centru Vojvodine naveli su da su strani državljani primljeni sa lakšim telesnim povredama, te da su nakon zbrinjavanja, posmatranja i ukazane lekarske pomoći, pušteni na kućno lečenje.

Mnoge nevladine organizacije i opozicione stranke reagovale su na ovaj incident, tražeći da se počinitelji što pre pronađu i procesuiraju.

Dobili batine jer su rekli kazalište, a ne pozorište: Pozorišni radnici Teatra ITD uplašeni i razočarani 3
Nikolajevska porta, foto: A. L./Danas

Vojvodjanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar za održive zajednice, ocenili su da su naprednjaci od Novog Sada napravili „nacionalistički bastion mržnje i zla“, te da žele da veruju da će napadači biti sankcionisani.

Iz novosadskog odbora Stranke slobode i pravde kažu da je napad posledica „nacionalističkog narativa“, za koji navode da se decenijama servira sa nacionalnih frekvencija kao državna politika, razjeda društvo i preti da Novi Sad pretvori u „radikalski brlog iz devedesetih“.

Iz novosadskih pozorišta kažu da je napad sraman i nedopustiv

Reagovala su i sva novosadska pozorišta. Uprave i ansambli ovih kuća, kao i Savez dramskih umetnika Vojvodine, osudili su napad na kolege iz zagrebačkog ITD teatra u Novom Sadu.

Kako su naveli u zajedničkom saopštenju, nasilje, a posebno nasilje motivisano etničkom mržnjom, je sramno, nedopustivo i za svaku osudu.

„Posebno je poražavajuće da se takav čin dešava u gradu koji trenutno nosi titulu Evropske prestonice kulture“, saopštavaju.

Objašnjavaju da je opredeljenje svih novosadskih pozorišta saradnja sa kolegama iz Srbije, regiona i Evrope.

„Želimo i ovim putem da naglasimo da je u sva novosadska pozorišta dobrodošao svako ko predstavlja teatar i kulturu, bez obzira iz kog grada ili zemlje dolazi“, ističu.

Smatraju da Novi Sad, kao multinacionalna sredina, ima obavezu da neguje različitosti i toleranciju.

„Posebno je to imperativ kulturnih delatnika našeg grada, stoga apelujemo na javnost, medije i nadležne institucije da se u tom duhu i ponašaju, te da ni na koji način ubuduće ne budu inspiratori ovakvih nemilih događaja, kako bi svi zajedno upravo u duhu tolerancije gradili sliku našeg lepog grada“, zaključuju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari