Dodeljene vojne spomenice

Ostavite komentar


  1. Sve čestitke za 1.500 generala u penziji. Pridrućuju im se još 44.000 vojnih lica u penziji. Samo tri pitanja. Prvo: koliko fizičkih radnika mora da radi za isplatu jedne generalske penzije. Drugo: koliko radnika treba da radi za penzije 44.000 penzinisanih vojnih lica. Koliko stotina hiljada radnika treba da radi za 1500 vila i 44.000 stanova oenzionisani vojnih lica.

    1. Odgovor: Broj generala u penziji nije onoliki koji ste naveli, proverljivo. Takođe i broj vojnih lica u penziji i korisnika vojnih penzija (KVP), proverljivo. Prvo pitanje: za isplatu jedne generalske penzije, i ukupno za sve, ne treba da radi ni jedan fizički ili drugi radnik jer su oni svoje penzije zaradili izdvajajući zakonom propisana novčana sredstva u zakonskom procentu uplatom u penzioni fond tokom celog vremena dok su bili u aktivnoj službi. Po svim ranijim i sada važećim zakonima ta sredstva koja su na njihovo ime uplaćivana u Fond smatraju se njihovom ličnom imovinom (svojinom) od kojih im se isplaćuju penzije i ta imovina je neprikosnovena i nju po svim međunarodnim zakonima i konvencijama ne sme niko da dira. Isti odgovor je i na drugo pitanje. Navodne vile (ako ih i ima, mali je broj) ne bih da komentarišem jer je deplasirano. Stanove su vojna lica kao i penzioneri sticali na osnovu zakona i propisa kao i ostali građani drugih profesija. Stanove su dobijali kao i drugi na korištenje (ne u svojinu) i za to plaćali državi mesečno stanarinu (kiriju) u zavisnosti od strukture stana i ostalih propisanih parametara, proverljivo. Dobar deo tih stanova su isti otkupili krajem 80-tih i početkom 90-tih god. na osnovu tadašnjih zakona o otkupu koji su važili i za sve ostale kategorije i profesije na teritoriji SFRJ prilikom čega su cene otkupa bile umanjene za visinu uplaćivanih stanarina (kirija) tokom godina stanovanja, zbog starosti građevina, amortizacije istih, lokaliteta i još dosta parametara. Ovo je istina, i ponavljam, proverljiva. Vaš komentar je obična dezinformacija i ne razumem pravu poentu istog. Osim, recimo, zavisti, zlobe, ljubomore,…….!

      1. Ova vest se bavi pripadnicima herojske 37. motorizovane brigade i to bi trebalo da bude glavna poenta, a ne licemeran komentar @Kostadin na koji sam gore morao odgovoriti. Sada, ovde, želim da odam počast svim palim borcima 37. mtbr koji su položili živote za odbranu otadžbine i zahvalnost i divljenje svim ostali njenim pripadnicima i borcima. Svima njima želim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.

Ostavite komentar


Društvo

Pašalić: Sve više vršnjačkog nasilja 9

Pašalić: Sve više vršnjačkog nasilja

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da su deca, uprkos brojnim zakonskim regulativama, i dalje izložena različitim vrstama psihičkog i fizičkog nasilja, među kojima je sve izraženije vršnjačko, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 4. jun 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.