“Dođemo na zgarište, otplačemo, pa se vratimo na ulicu”: Gradonačelnica Niša odbila molbu porodica koje su u požaru ostale bez domova 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Baš sramota. Baš, kazali su kratko neki od predstavnika devet porodica iz Ulice Aleksandra Medvedeva koje su izgubile krov nad glavom u požaru 8. aprila prošle godine, a sinoć na zgarištu postavili šatore, u znak protesta što ih je Grad Niš zaboravio.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski odbila je njihovu molbu, upućenu sa zgarišta, da im Grad obezbedi bilo kakav stambeni smeštaj.

Porodice su danas prekinule protest jer je noćas nekima od njih pozlilo, ali su najavile da će “oni zdraviji” uskoro postaviti šatore ispred kabineta gradonačelnice, a možda i ispred kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića ili ispred sedišta Vlade.

Gradonačelnica: Jednom kada se nešto ponudi i zvanično odbije, nema povratka

Gradonačelnica Sotirovski je danas ocenila da je Grad za ove porodice “uradio sve što je mogao, odmah posle požara”, dodajući da je “ljudski pomoći i da je Grad to prošle godine želeo”.

“Dođemo na zgarište, otplačemo, pa se vratimo na ulicu”: Gradonačelnica Niša odbila molbu porodica koje su u požaru ostale bez domova 2
Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

“Tim porodicama smo najpre ponudili na korišćenje gradske stanove solidarnosti, sa minimalnom cenom zakupa, a one su to odbile, pa smo im nakon toga ponudili po 250.000 dinara, a dobili su novac i od nekih gradskih opština i crkve. I tu smo za sada stavili tačku. Znam da su se neki od njih pokajali zbog odbijanja, ali jednom kada se nešto ponudi i zvanično odbije, povratka na to nema”, rekla je Sotirovski na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da “ne zna od koga porodice očekuju da može da reši njihovo stambeno pitanje” jer oni nisu živeli u gradskim stanovima, već u montažnim barakama koje su u vlasništvu preduzeća “Građevinar”, koje je sada u stečaju.

“Oni čak nisu bili ni vlasnici tih stanova već njihovi korisnici”, naglasila je.

Dodala je, takođe, da je kada su sa predstavnicmai Grada razgovarali o rešenju ovog problema “među porodicama bilo svađe o tome koliko ko ima članova i koliki gradski stan bi ko trebalo da dobije u zakup”.

“Gradonačelnica se naljutila jer je jedna stanarka govorila za medije o svom nezadovoljstvu”

Vesna Stojanović, jedna od postradalih u požaru, kazala je za Danas da će posle ovakvog odgovora gradonačelnice postaviti šatore ispred njenog kabineta, a da će to “makar ona to uraditi, u ime svih porodica, pošto su mnogi od njih stari, bolesni i iscrpljeni zbog svega”.

Ona je rekla da je netačno da su svima ponuđeni gradski socijalni stanovi, već da je stan  ponuđen samo jednoj stanarki, zbog njene teške bolesti, koja ga je odbila i javno ukazala da je potpuno neuslovan.

“Posle toga, gradonačelnica se naljutila što je to dospelo do medija, pa kazala da se nikome od nas neće nuditi gradski stanovi na korišćenje, već samo jednokratna novčana pomoć”, rekla je ona.

“Nemam za hleb i gladujem k’o kuče”

Stojanović je ponovila da su oni sada na ulici, privremeno smešteni kod rođaka i prijatelja, ili prinuđeni da plaćaju kiriju za iznajmljeni stan, ali da se i dalje nadaju da će im Grad obezbediti bilo kakav smeštaj.

“Mi ne biramo. Ovo zgarište može da se rasčisti i na njemu naprave montažne barake, a mogu da nam se daju i gradski socijalni stanovi, kao recimo meštanima Mramora, čije su kuće stradale od klizišta. Kao što je klizište bilo elementarna nepogoda, tako je i požar”, kaže Stojanović.

“Dođemo na zgarište, otplačemo, pa se vratimo na ulicu”: Gradonačelnica Niša odbila molbu porodica koje su u požaru ostale bez domova 3
Vesna Stojanović: Foto Z. Miladinović

Neda Stefanović dodaje da porodice “neće da stanu” u borbi za svoja osnovna prava jer pre svega moraju da se bore za svoju decu.

Njihovi skupovi, kaže, nisu politički, oni se samo bore za opstanak, a mnogi od njih su socijalno ugroženi.

“Mi smo i dalje na ulici, uznemireni, rastrojeni, bolesni. Porodice nam se raspadaju, sve nam je gore i gore. Moj suprug je preminuo tri meseca posle požara, a ja u septembru neću znati da kažem mom detetu gde ćemo da živimo i u koju će školu da ide”, kaže ona.

Slobodanka Ćirić kaže da ima 73 godine, a penziju od 17.000 dinara. Nakon požara je bila prinuđena da iznajmi stan. Plaća ga sto evra.

“Preživljavam tako što prodajem na buvljaku, zaradim po 100 ili 200 dinara dnevno. Jure nas što smo tamo. Dešava se da nemam za hleb i da gladujem k’o kuče”, kaže ona.

“Dođemo na zgarište, otplačemo, pa se vratimo na ulicu”: Gradonačelnica Niša odbila molbu porodica koje su u požaru ostale bez domova 4
Slobodanka Ćirić: Foto Z. Miladinović/Danas

Danica Anđelković dodaje da je praktično na ulici, da nema gde da živi, da stanuje kod sina i snaje, gde ima jednu sobu.

Danas je “neće niko”, a bila je dobra dok je radila. Radila je 36 godina u niškom “Građevinaru”.

“Sve ovo mnogo boli. Niko neće ni da nas sasluša. Dođemo ovde, na zgarište, otplačemo i vratimo se tamo gde privremno živimo, odnosno na ulicu”, kaže Sanja Todorivić.

Grad najpre obećao trajni smeštaj, a posle 250.000 dinara, sa kojima mogu da “žive i u Hajatu”

U požaru u Ulici Aleksa Nenadović su, inače, izgorele montažne barake u vlasništvu preduzeća u stečaju “Građevinar”, koje je deset porodica radnika tog preduzeća koristilo 45 godina.

Oni su, kazali su, barake dobili od svoje firme kao privremeni smeštaj, dok ne dobiju stanove u vlasništvu, što im je obećano ali ne i ispunjeno.

“Dođemo na zgarište, otplačemo, pa se vratimo na ulicu”: Gradonačelnica Niša odbila molbu porodica koje su u požaru ostale bez domova 5
Foto: Z. Miladinović/Danas

Gradonačelnica Sotirovski je u noći požara kazala da nijedna od ovih porodica neće ostati na ulici, a njena zamenica Dušica Davidović da će im Grad “obezbediti trajni smeštaj”.

Nešto kasnije, međutim, Grad je postradalim porodicama ponudio samo privremeni smeštaj na dve godine u gradskim socijalnim stanovima, uz plaćanje mesečne zakupnine od 8000 dinara.

Gradski zvanični su tada kazali da predlog porodica da dobiju eventualne zaostale stanove “Građevinara”, za koji su nekada radili, nije realan.

Oni su ih obavestili da “ne postoji mogućnost” ni da se im se obezbede stanovi preko investitora koji bi bili zainteresovani za gradnju novih objekata na lokaciji na kojoj je zgarište.

Kada je jedna od stanarki spaljenih baraka, koja je prva dobila gradski socijalni stan na korišćenje, javno ukazala da je on neuslovan, Sotirovski je saopštila da Grad odustaje od predloga o privremenom smeštaju.

“Ovo nije pijaca da se premišljaju i prepucavaju. Da se ne bismo igrali miša i mačke, odlučili smo da im damo novac… Pa, izvolite, veliki je Niš, birajte privatne stanove, plaćajte 100, 200, 300 evra, koliko god. I birajte koji vam konfor odgovara. Ako već birate, evo, 250.000 dinara, pa birajte. Živite i u Hajatu, ja nemam ništa protiv”, rekla je Sotirovski u maju prošle godine.

Prema dostupnim informacijama, požar u Ulici Aleksandra Medvedeva izazvao je dimnjak u jednom od stanova koji se zapalio, a vatra se izuzetno brzo proširila jer su barake bile izgrađene od drveta, sa dosta ogrevnog drveta i kartona u njima.

Stanari baraka su kazali da su od vatre pobegli u papučama i jedva stigli da ponesu osnovne stvari, te da im je izgorelo sve što su imali, uključujući i lična dokumenta.

Stanković: Bezobzirni, pali na ispitu solidarnosti

Prema rečima porodica postradalih u požaru, hteo je da ih sasluša samo gradski odbornik Miodrag Stanković, iz odborničke grupe “Niš, moj grad”.

On je bezuspešno pokretao inicijative za rešenje problema.

“Ljudi iz vlasti su neformalno govorili da ovaj problem treba da se reši, ali to nisu i radili.  Pokazali su veliku bezobzirnost i pali na ispitu solidarnosti, ali to još uvek mogu da isprave. Eto, neka uzmu neki politički poen, samo neka pomognu ljudima”, kaže.

On najavljuje da će od predsednika Srbije, Vlade i narodnih poslanika tražiti da se ovo reši.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari