Ono što se u prethodnih dvadesetak dana događalo oko (ne)konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog veća (Nacionalnog saveta Bošnjaka) i retorika koja se čula sa bina i televizijskih ekrana, još uvek su predmet analiza, prognoza i pokušaja da se posreduje u prevazilaženju problema.

Za Ministarstvo za ljudska i manjinska prava priča nije završena i rok za konstituisanje BNV je produžen. Za prvake Bošnjačke kulturne zajednice muftije Muamera Zukorlića stvar je konačna. Druge dve liste, Bošnjački preporod i Bošnjačka lista, insistiraju na dogovoru.

Krajem prošle sedmice, Esad Džudžević nosilac Bošnjačke liste i predsednik Izvršnog odbora BNV u starom sazivu, pozvao je druge dve liste na dogovor, upozoravajući ih da su „Bošnjaci jedina manjinska nacionalna zajednica u Srbiji koja do sada nije konstituisala svoje nacionalno veće. S obzirom da nijedna od tri izborne liste nije osvojila potrebnu većinu, niti je napravljen dogovor između predstavnika lista o zajedničkom formiranju i izboru organa Veća, u pitanje je dovedeno dalje ostvarivanje kolektivnih nacionalnih prava Bošnjaka u Srbiji i implementacija započetih projekata u svim oblastima delovanja“. Zbog toga je i upućen poziv na hitan dogovor jer to „u interesu Bošnjaka i svih građana Sandžaka i Srbije“.

– Kao osnovne principe za uspostavljanje demokratske većine u Bošnjačkom nacionalnom veću, Bošnjačka lista je već ranije utvrdila poštovanje principa sekularizma Veća – odvojenost vere i politike i principa jasnog koncepta za ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka u Republici Srbiji. U tom smislu, Bošnjačka lista poziva druge dve liste da izađu sa konkretnim nacionalnim projektima koje kandiduju za rad u Veću u narednom četvorogodišnjem periodu, bez poistovećivanja sa verom ili opštim građanskim pitanjima racionalno neprepoznatljivim, piše, između ostalog, u pozivu koji je Džudžević poslao Bošnjačkom preporodu i Bošnjačkoj kulturnoj zajednici i konstatuje da su Bošnjacima potrebni mir, stabilnost i ekonomski napredak.

Čelnici Bošnjačke kulturne zajednice i Bošnjačkog nacionalnog veća imaju intenzivnu diplomatsku aktivnost u Sarajevu i Beogradu gde, kako kažu, iznose svoje stavove o situaciju u Sandžaku i diskriminaciji Bošnjaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari