Dojave o bombama i mala matura: Država ima rešenje, škole ga još uvek ne znaju 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/)

Direktori osnovnih škola još nisu dobili nikakvo konkretno uputstvo od Ministarstva prosvete o tome na koji način će se postupati ukoliko tokom održavanja male mature školama stignu dojave o postavljenim bombama.

Više direktora beogradskih osnovnih škola potvđuje za Danas da su u toku konsultavni sastanci sa predstavnicima Ministarstva i da su škole pozvane da dostave svoje predloge u vezi sa organizacijom samog ispita.

Kažu i da su im nadležni rekli da „ima rešenja“ ukoliko se desi da stignu dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, ali da im više od toga nije saopšteno.

Iz iskustva prijemnih ispita koji su nedavno održani u manjem broju srednjih škola za očekivati je da policija bude prisutna u okolini osnovnih škola tokom održavanja male mature, ali je malo verovatno da će sve osnovne škole u Srbiji u roku od dva dana pregledati kontradiverzione ekipe MUP-a.

U Srbiji ima više od 1.000 objekata matičnih osnovnih škola, poslednji radni dan u ovoj školskoj godini je petak, 24. jun, a završni ispit se polaže 27, 28. i 29. juna.

Taman i da se više manjih škola u neposrednoj blizini organizuje tako da se mala matura polaže u jednoj školi (što je jedan od predloga) opet je nerealno očekivati da će malobrojne kontradiverzione ekipe policije ući u baš svaki školski objekat.

Drugo pitanje je da li je to neohodno s obzirom na to da su dojave o postavljenim bombama najčešće stizale na adrese beogradskih i škola u još nekoliko gradova u Srbiji.

Za sada se samo pretpostavlja da će pregled školskih objekata raditi „obična“ policija, što je, prema svedočenju više direktora, bilo i prilikom održavanja prijemnih ispita.

Na ovakav zaključak navodi i pisanje pojedinih medija koji najavljuju da će „stručna lica MUP-a“ pregledati škole koje će potom biti zaključane, te da će policajci redovno nadgledati i obilaziti objekte.

Iz Ministarstva prosvete do sada se nisu oglašavali ovim povodom, sem da održavaju redovne konsultativne sastanke, niti je posle jučerašnjeg sastanka sa policijom bilo šta saopšteno.

Da će sastanka uopšte biti javnost je saznala iz gostovanja ministra policije Aleksandra Vulina na jednoj televiziji, čime nadležni nastavljaju praksu da o pitanjima za koja vlada ogromno interesovanje javnosti ne obaveštavaju pravovremeno sve medije.

Iz Ministarstva prosvete prethodnih dana je stiglo uveravanje da će u saradnji sa MUP-om preduzeti sve preventivne mere i radnje kako bi se omogućilo da polaganje završnog ispita protekne po planu.

Iz tog ministarstva su poručili da škole imaju svoje pravilnike koji propisuju mere, način i postupak zaštite i bezbednosti dece i učenika u ovakvim slučajevima, te da su procedure jasne i da direktori postupaju u skladu sa njima.

Pregledom više pravilnika o bezbednosti učenika koji su objavljeni na sajtovima osnovnih škola nismo našli odredbu koja se tiče postupanja u slučaju da stigne dojava o postavljenoj bombi, a nekoliko direktora nam je reklo da se pravilnici mahom odnose na bezbednost u slučaju nasilja, elementarnih nepogoda, požara, ponašanja na ekskurziji, na putu od škole do kuće, a da se, što se tiče dojava, postupa tako da se učenici i zaposleni evakuišu.

List Danas je pitao Ministarstvo prosvete da li su škole bile obavezne da samostalno propišu postupanje u slučaju dojave i da li su takav nalog dobile nakon što su se suočile sa čestim mejlovima o podmentnutim bombama, ali odgovor nismo dobili.

Na predstojećoj maloj maturi vraća se ranija praksa da svi učenici testove polažu u jednoj sali, ali ta mera nema veze sa bezbednošću učenika i dojavama, već da bi se smanjilo prepisivanje.

Direktor jedne beogradske škole podseća da postoje tri načina kako škola može da postupi: da svi osmaci malu maturu polažu u fiskulturnoj ili svečanoj sali, da se podele u dve sale ili da đaci budu raspoređeni po učionicama, ukoliko škola nema veliku prostoriju.

– Na ovaj način se završni ispit organizuje godinama unazad kako bi svi učenici imali ravnopravne uslove i da bi se obezbedila bolja kontrola od strane dežurnih nastavnika. Zbog korone smo prethodne dve godine od toga morali da odsupimo, pa je po učionicama bio raspoređen manji broj učenika kako bi se obezbedila distanca. Sada se opet vraćamo na staro i ovakav način organizacije nema veze sa dojavama o bombama – kaže naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari