"Dodatni udar na već urušen prosvetni sistem": Sagovornici Danasa o dojavama o bombama u školama 1Foto: Danas

Proteklih dana dojave o bombama u školama ponovo su počele da pristižu učestalije, pa su tako stigle u jednom danu u više osnovnih i srednjih škola na teritoriji Beograda.

Dojave o bombama u školama i institucijama Srbije bile su česte u prethodnih godinu dana, a za sve je utvrđeno da su bile lažne.

Kako ističe Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, ovakve pojave nisu strane, ali su uglavnom bile sporadične. Sada, pak, sumnja da je po sredi organizovana i orkestrirana akcija.

Dojave o bombama u školama u periodu kontrolnih i pismenih zadataka

– Radila sam u školi, pa je uvek malo simptomatično da stižu dojave kad je period nekih kontrolnih i pismenih zadataka. Bude takvih situacija i uglavnom su sporadične. Ipak, ovo je nešto vrlo organizovano i udara se na najranjiviju stranu, a to su škole i deca. Trebalo bi malo država, ali i službe državne bezbednosti i policija, neko ko je ekspert u tim stvarima, da se pozabave time. Na organima policije ostaje da moraju da uđu u svaku školu i da naprave neku vrstu ekspertize. Ovo je drugi talas, čini mi se, i trebalo bi neko ozbiljno da se pozabavi i da se uđe u trag i ustanovi ko to radi i da li je to poslao neko sa inostranih adresa. Nastava će se održati onlajn, nešto će se tu i nadoknaditi, ali unosi se jako loša atmosfera nesigurnosti u škole. Kome je to cilj, zaista ne znam – rekla je sagovornica za Danas.

Marija Sarić Đorđević, profesorka srpskog jezika i književnosti, za Danas kaže da su deca, ipak, oguglala na dojave o bombama.

Dojave o bombama u školama
foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

– To je dodatni udar na već urušen prosvetni sistem koji se ovim, na sreću, lažnim bombama ruši do temelja, a dovoljna je i „petarda“ da ga poremeti. Deca su, nažalost, oguglala. Oni se raduju jer će tog dana gubiti neki kontrolni. Situacija je nadrealna, a niko ne traži ključ da istinski zaštiti ni tu decu, ni prosvetne radnike od tih napada koji značajno remete kvalitet nastave za koji se još bori šaka (materijalno siromašnih) entuzijasta – ističe Sarić Đorđević.

Da su dojave o bombama još jedan vid pritiska na prosvetare, kaže Petar Panić, profesor istorije u 12. gimnaziji i član Foruma beogradskih gimnazija.

– Učestalo prijavljivanje bombi u školama predstavlja još jedan vid pritiska na prosvetne radnike. To koincidira sa planiranim usmenim i pisanim proverama znanja učenika i čini da se te provere odlažu. Naročito počinioce stimuliše činjenica da neće biti uhvaćeni, niti kažnjeni jer država nema mehanizam da to spreči – ističe on.

Ignorisanje dojave o bombama u školama kao rešenje?

Predsednik Društva direktora škola Srbije Dejan Nedić kaže za Danas da bi jedan od načina za borbu protiv ovakve pojave, iako ne tako lepo prihvaćen, bilo ignorisanje.

– Mislim da je najbolje da se sve to ignoriše, mada znam da bi to izazvalo mnoge negativne komentare. Ali treba imati u vidu da se to može dešavati toliko često, što bi ugrozilo funkcionisanje sistema – kaže Nedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari