Ponovo dojave o bombama u školama: Jedna osmoletka u Beogradu rekorder po broju pretnji 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Dojave o bombama u školama ponovo stižu da elektronske adrese osnovnih i srednih škola, ali je po broju pretnji rekorder novobeogradska OŠ „20. oktobar“.

Na imejl adresu te osmoletke samo od početka novembra stiglo je na desetine pretećih poruka, nekada i više u toku jednog dana.

Poslednja dojava o bombi je bila juče zbog čega je doneta odluka da đaci danas imaju onlajn nastavu.

Škola, kako saznajemo, nije donela odluku da nastava na daljinu bude trajnije rešenje, a do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor kako će izaći na kraj sa učestalim pretnjama.

Direktor OŠ „20. oktobar“ Branislav Nedeljković nije bio na svom radnom mestu kada smo školu pozvali na fiksni telefon, niti se javio na broj koji smo ostavili, a pitanja nismo mogli da pošaljemo elektronskim putem jer su, kako nam je nezvanično rečeno u toj osmoletki, svi službeni mejlovi – ukinuti.

Dojave o bombama rešavaju se po hitnom postupku

Uprava škole obratila se roditeljima saopštenjem istaknutim na sajtu u kome ih je obavestila da je danas je u prostorijama škole održan hitan sastanak na kome su prisustvovali najviši predstavnici Policijske uprave grada Beograda, Uprave kriminalističke policije, Policijske stanice Novi Beograd 1, Policijske stanice Novi Beograd 2, Školske uprave Beograd i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

„Od predstavnika MUP- dobili smo  informacije o preduzetim  pojačanim merama koje sprovode sve službe zadužene za zaštitu i održavanje bezbednosti. Slučaj lažnih pretnji preko pretećih mejlova rešava se po hitnom postupku i taj zadatak preuzele su najrelevantnije državne službe. Paralelno sa tim, od strane MUP-a pojačane su mere prevencije u školi i okolini škole koje realizuje  povećan  broj uniformisanih i neuniformisanih pripadnika policije“, piše u obaveštenju.

Dodaje se da su dogovoreni postupci u različitim kriznim situacijama ovog tipa.

„Imamo garancije da ne postoji realna opasnost po decu i zaposlene i da je škola bezbedna za sve koji učestvuju u  obrazovnom procesu. Na sutrašnjem sastanku Saveta roditelja detaljnije ćemo razgovarati o nadoknadi časova. Zahvaljujem vam na razumevanju zbog ovakvog današnjeg dana u kome su predstavnici Ministarstva prosvete i  MUP-a, kao i do sada pokazali visok stepen razumevanja problema i spremnosti da pomognu.  Siguran sam da se svi zajedno radujemo sutrašnjem povratku naših učenika u školske klupe“, navodi se u obaveštenju uprave škole.

Ponovo dojave o bombama u školama: Jedna osmoletka u Beogradu rekorder po broju pretnji 2
foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ko vodi evidenciju o dojavama?

Dojavu o podmetnutoj eksplozivnoj napravi danas je dobila Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“, potvrđeno je Danasu u policiji, a isto se desilo i u utorak, kada je pretnja stigla i Matematičkoj gimnaziji.

U policiji pojašnjavaju da reaguju po prijavama koje dobijaju iz samih škola, ali nemaju podatke koliko su pretnje učestale.

Statistiku ne vodi ni Ministarstvo prosvete u kome nam je nezvanično rečeno da škole nemaju obavezu da im prijavljuju svakodnevno ukoliko im stigne dojava, već o tome obaveštavaju nadležnu školsku upravu.

Ipak, uveravaju da pretnje nisu česte i da ih škole dobijaju povremeno.

Bez odgovora je ostalo naše pitanje šta se preduzima da se ovom problemu stane na put, budući da promena imejl adresa škola nije dala rezultate.

Tu meru je, podsetimo, Ministarstvo prosvete naložilo direktorima škola sredinom prošle godine, posle serije dojava o bombama koje su stizale na elektronske adrese obrazovnih ustanova.

Zbog toga je i samo održavanje male mature bilo u riziku, pa su nadležni preduzeli dodatne mere kako bi se osiguralo da se završni ispit ne prekida ukoliko se dogodi da baš u vreme stigne preteći imejl.

U međuvremenu su promenjene procedure pa preglede ne rade malobrojne kontradiverzione ekipe policije, već , kako se tvrdi, obučeni pripadnici MUP-a, ali i takvo postupanje izaziva podozrenje jer iz nekih škola svedoče da pregledanje objekata traje veoma kratko.

O tome koliko đaci gube zbog prekida nastave teško je izvući zaključak. Neke škole odmah po dobijaju dojave šalju decu kući, negde učenici čekaju da policija završi svoj posao pa se vraćaju na nastavu.

U vreme kada su dojave bile masovna pojava pominjano je i da se ad hok organizuje onlajn nastava, ali je vrlo uputno kako je to izgledalo.

Ministarstvo: Svaka škola donosi akt o bezbednosti

U Ministarstvu prosvete kažu da svaka škola donosi opšti akt o zaštiti i bezbednosti dece i učenika i sprovodi mere propisane navedenim aktom kojima se osiguravaju uslovi za bezbedan boravak dece i učenika u ustanovi.

„Sve škole su upoznate sa procedurom, postupanjem i saradnjom sa MUP-om u slučaju dojave o bombama. Izvor i razlog pretnji u skladu sa nadležnostima može utvrditi jedino MUP“, navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, obrazovno-vaspitni rad može biti prekinut u slučaju više sile i drugim slučajevima u kojima su ugroženi bezbednost i zdravlje dece, učenika i zaposlenih.

Odluku o prekidu obrazovno-vaspitnog rada donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave, odmah, odnosno narednog dana od nastupanja okolnosti koje ugrožavaju bezbednost učenika i zaposlenih.

„Kada je u pitanju nadoknada časova koji su propušteni, škola može koristiti različite modele za nadoknadu u zavisnosti od svojih kapaciteta. U nadležnosti škole je da odabere adekvatan način za nadoknadu, o tome obavesti školsku upravu koja daje saglasnost na plan nadoknade“, kažu u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari