Školama promenjeni mejlovi, Ministarstvo prosvete tvrdi da je reč o ranije planiranoj aktivnosti 1Foto: E. Mladenović

Uoči predstojećeg završnog ispita svim školama promenjene su mejl adrese, a iz Ministarstva prosvete za Danas demantuju tvrdnje koje su se pojavile na društvenim mrežama da je to urađeno kako bi se ignorisale dojave o postavljenim bombama, ukoliko stignu tokom održavanja male mature.

U Ministarstvo ističu da je promena mejl adresa škola „ranije planirana aktivnost prelaska svih škola na državni domen u cilju uspostavljanja jednobraznog sistema komunikacije obrazovno-vaspitnih ustanova na teritoriji Srbije (osnovnih i srednjih škola) i profesionalizacije rada“.

– Škole su do sada koristile naloge elektronske pošte različitih provajdera, mejl adrese koje ne asociraju na obrazovnu ustanovu (skraćenice, nadimci), a često i privatne adrese za službenu korespodenciju, što je bilo neprihvatljivo iz ugla principa poslovne komunikacije, ali i iz ugla bezbednosti. Ova ranije planirana aktivnost uvrštena je u Operativni plan realizacije završnog ispita i jedna je od preventivnih mera obezbeđivanja bezbednih kanala komunikacije – kažu u Ministarstvu.

Prethodnih mesec dana škole širom Srbije su se suočile sa dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama i one su stizale na školske elektronske adrese.

Osim mejlova preteće sadržine koje su stizale iz inostranstva, MUP je priveo i više učenika za koje se sumnja da su dojave slali svojim školama.

Inače, zbog učestalih dojava predstojeći završni ispit će biti organizovan na drugačiji način, a najveća novina je da će đaci iz više susednih škola biti spojeni i ispit će polagati u istoj zgradi kako bi se olakšala kontrola od strane policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari