Kako će se polagati mala matura u školama u Srbiji: Zbog dojava o bombama ove godine organizacija potpuno drugačija 1Mala matura Foto: Vesna Andrić (Arhiva)

Radi spovođenja mera zaštite i obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti učenika i zaposlenih završni ispit će se 27, 28. i 29. juna polagati u prostorijama tačno određenih osnovnih i srednjih škola, sportskih hala i ustanova obrazovanja, prema rasporedu koji će školama dostaviti svaka okružna komisija, navodi se u Planu sprovođenja završnog ispita u koji je Danas imao uvid.

Ovaj plan, kako piše, sačinjen je na osnovu predloga Ministarstva unutrašnjih poslova, da bi se osigurala bezbednost đaka i nastavnika zbog velikog broja dojava o postavljenim eksplozivnim napravama sa kojima se škole suočavaju poslednjih mesec dana.

Ministar prosvete Branko Ružić ranije je rekao da je za oko 60 odsto smanjen broj školskih objekata u kojima će se održavati završni ispiti.

„Taj broj je sada 522 od 1.260, koliko ih je bilo planirano u početku. Na nama je da garantujemo potpunu sigurnost, ali i da omogućimo da svi učenici imaju jednake uslove za polaganje testova“, rekao je Ružić.

A ti jednaki uslovi u praksi ne znače ipak da će sva deca biti u istoj poziciji. Kako nam je potvrdilo nekoliko direktora, tamo gde đaci iz više škola budu spojeni tehnički je nemoguće da svi budu u fiskulturnoj sali ili u dve velike prostorije, pa će deo učenika morati da bude raspoređen po učionicama.

– Mi smo domaćini i za nas nema nepoznanica, naša deca će biti u fiskulturnoj sali, ali smo za goste opredelili dva sprata i oni će biti po učionicama. Tačno je da je u sali veća kontrola, ali je drugačije nemoguće organizovati polaganje. Dobra strana u svemu je što će dežurni nastavnici biti iz drugih škola pa verujemo da će kontrola biti bolja – rekao nam je direktor jedne osnovne škole.

Prema novom predlogu organizacije završnog ispita u koji je naš list imao uvid, u Beogradu će se mala matura polagati u 98 osnovnih škola i jednoj srednjoj školi, a iz 95 osmoletki đaci idu u goste.

U 38 škola, od kojih je 14 specijalnih, promena neće biti – one će završni ispit organizovati samo za svoje učenike.

Sve ostale osmoletke primiće, u najvećem broju slučajeva, i osmake iz još jedne škole, a neke i učenike iz dve, tri, četiri škole.

Samo jedna srednja škola u Beogradu će biti domaćin učenicima iz četiri osnovne.

Zanimljivo je da će đaci iz privatnih osnovnih škola polagati malu maturu u objektima državnih osmoletki.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da se prilikom izrade rasporeda vodilo računa o veličini prostora (raspoložive velike prostorije, broj učionica).

– Direktori škola, u čijem prostoru polažu učenici jedne ili više škola, sačinjavaju plan prostornog rasporeda za svaku školu, što i vidno obeležavaju i o čemu obaveštavaju direktore drugih škola. Preporuka je da se raspored napravi tako da učenici jedne škole budu u istom prostoru (određen sprat), kao i da se prilikom ulaska u školu, ako je to moguće koriste posebni ulazi (škole sa više ulaza) – ističu u Ministarstvu.

U školama kažu da su đake već obavestili o promeni mesta polaganja, ali da nemaju mnogo informacija o planovima za naredne dane.

Za sada se zna da će objekte u kojima se organizuje matura pregledati policijske ekipe, zgrade će biti zaključane do početka ispita, policija će obezbeđivati objekte sva tri dana polaganja, a kontrola ulazaka i izlazaka biće stroga.

Sve aktivnosti poput podele knjižica, besplatnih udžbenika i održavanja sednica veća škole će obaviti po završeku male mature.

Pregledači zadatke pregledaju od kuće

Zbog drugačije organizacije polaganja male mature izmenjeno je Stručno uputstvo za sprovođenje završnog ispita. Jedna od novina je da će u učionicama u kojima se bude polagao ispit, biti najviše 16 đaka, umesto 12, kako je prethodno bilo određeno. Broj dežurnih nastavnika se nije menjao, pa će ih u svakoj učionici biti po dvoje. Još jedna od promena se tiče pregledača, koji će testove, tačnije takozvane otvorene zadatke, pregledati od svojih kuća. Zatvoreni zadaci se, podsetimo, pregledaju pomoću softvera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.