Kako će se u Srbiji polagati mala matura: Zbog dojava o bombi moguće spajanje škola? 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Spajanje učenika osmog razreda iz nekoliko susednih škola koji bi u jednoj zgradi polagali malu maturu za sada je pomenuto kao jedna od ideja na sastanku predstavnika Ministarstva prosvete sa direktorima nekih beogradskih škola, saznaje Danas.

Našem listu je nezvanično rečeno u Ministarstvu da nikakva odluka o spajanju škola nije doneta, a više direktora nam je potvrdilo da je to jedan od predloga o kome se razmišlja zbog sve češćih dojava o postavljenim bombama u beogradskim školama.

Ovakva organizacija se pominje zbog potrebe da objekti u kojima će se održati završni ispiti budu pregledani od strane policije, kako bi se predupredile eventualne dojave o bombama koje su proteklih nedelja postale učestala pojava.

Međutim, direktori sa kojima smo razgovarali kažu da bi spajanje đaka iz nekoliko škola bilo moguće samo ukoliko je reč o osmoletkama sa malim brojem osmaka, ali ne i u školama sa većim brojem učenika. Celu priču dodatno komplikuje i uputstvo da đaci predstojeću malu maturu polažu u fiskulturnim ili svečanim salama, koje jedva da mogu da prime đake iz tih škola.

Kako je naš portal već pisao, direktori osnovnih škola još nisu dobili nikakvo konkretno uputstvo od Ministarstva prosvete o tome na koji način će se postupati ukoliko tokom održavanja male mature školama stignu dojave o postavljenim bombama.

Iz iskustva prijemnih ispita koji su nedavno održani u manjem broju srednjih škola, za očekivati je da policija bude prisutna u okolini osnovnih škola tokom održavanja male mature, ali je malo verovatno da će sve osnovne škole u Srbiji u roku od dva dana pregledati kontradiverzione ekipe MUP-a.

Taman i da se više manjih škola u neposrednoj blizini organizuje tako da se mala matura polaže u jednoj školi (što je jedan od predloga) opet je nerealno očekivati da će malobrojne kontradiverzione ekipe policije ući u baš svaki školski objekat.

U Srbiji ima više od 1.000 objekata matičnih osnovnih škola, poslednji radni dan u ovoj školskoj godini je petak, 24. jun, a završni ispit se polaže 27, 28. i 29. juna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari