Dom zdravlja Niš najavio obustavu rada kovid laboratorija, a RFZO tvrdi da je obezbedio novac za reagense 1Dom zdravlja Niš Foto: Vesna Torović

Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan najavio je da će od sutra prestati da rade kovid laboratorije u toj ustanovi zbog nestašice reagenasa i sanitetskog materijala koja je usledila jer joj Republički fond zdravstvenog osiguranja nije odobrio sredstva.

U RFZO su kategorički negirali takvu informaciju, a istovremeno saopštili da će sednica Upravnog odbora RFZO, na kojoj će biti usvojena odluka o odobrenju sredstava za ovu namenu, biti održana tek u toku sledeće sedmice.

Jerkan je kazao da je Dom zdravlja još 28. septembra uputio zvanični zahtev za obezbeđivanje reagenasa i sanitetskog materijala za njegove laboratorije, a da RFZO na njega nije odgovorio.

Dom zdravlja je ponovio zahtev RFZO- u 26. novembra, nakon vanredne sednice svog Upravnog odbora, na kojoj je zaključeno da se ta ustanova zbog ovog problema “nalazi pred kolapsom”.

“Od filijale RFZO-a u Nišu dobili smo 2. decembra odgovor u kojem se navodi da našoj ustanovi neće biti uplaćena dodatna sredstva za nabavku sanitetskog materijala jer su sva predviđena sredstva za ove namene za 2021. godinu utrošena. U tom dopisu RFZO-a reagensi nisu ni pomenuti iako se zna da bez njih laboratorije ne mogu da rade, to jest nisu moguće analize, brza dijagnostika i utvrđivanje neophodne terapije kod obolelih od korone”, rekao je Jerkan za Politiku.

Prema njegovim rečima, Dom zdravlja je 3. decembra uputio dopis i premijerki Srbije Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, uz molbu i zahtev da intervenišu i pomognu “kako ne bi došlo do katastrofalnih posledica”.

“Mi uopšte ne znamo koji su razlozi ovakvog neshvatljivog odnosa prema našoj ustanovi, da li je u pitanju pogrešno planiranje sredstava za zdravstvo u ovoj godini ili je reč o lošoj proceni situacije zaduženih u fondu za finansiranje rada ustanova primarnog zdravstva. Pitamo se  da li je moguće da niko ne reaguje na alarmantno stanje u niškom Domu zdravlja koje se veoma brzo može pretvoriti u pravu katastrofu”, rekao je Jerkan za taj list.

Republički fond je danas saopštio da nije tačno da će “bilo koja laboratorija” prestati sa radom jer joj Fond nije odobrio sredstva za sanitetski materijal i reagense.

U saopštenju se kaže da su sredstva za tu namenu za laboratoriju niškog Doma zdravlja odobrena, ali da formalna odluka nije doneta.

“Činjenica je da su sredstva (Doma zdravlja Niš za ovu godinu, prim.aut.) potrošena, ali je isto tako tačno da su sredstva (za nabavku reagenasa i sanitetskog materijala) odobrena od strane RFZO, o čemu je direktor Doma zdravlja Niš usmeno obavešten, kao i da je potrebno da prođu proceduru usvajanja od strane Upravnog odbora RFZO”, naveo je RFZO u saopštenju.

U njemu se precizira da je direktor Doma zdravlja Niš u stalnoj komunikaciji sa nadležnom filijalom RFZO i da je informisan da je Upravni odbor RFZO zakazan za sledeću sedmicu.

RFZO je naveo da je u uslovima aktuelne epidemiološke situacije obezbedio “dodatna sredstava neophodna za nabavku lekova i medicinskih sredstava kako se ne bi ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima“.

Zbog toga im “nije jasno zašto direktor Doma zdravlja Niš, u dovoljno teškoj situaciji i borbi sa kovidom, daje netačne informacije i plaši građane Srbije”.

Jerkan je kazao da su zbog toga što isporuke reagenasa i sanitetskog materija “nema već mesecima” laboratorije Doma zdravlja prešle na minimum rada.

Prošlog petka su, tako, rađene analize samo za najhitnije, najteže i najkritičnije pacijente, i to korišćenjem poslednjih rezervi, dodao je.

Prema njegovim rečima, Dom zdravlja je od izbijanja epidemije do kraja prošle godine pružio 1,74 miliona laboratorijskih usluga.

Za prvih deset meseci ove godine je u toj ustanovi već obavljeno oko dva miliona laboratorijskih usluga, pošto je u kovid ambulantama bilo više pacijenata nego prošle godine.

RFZO: Nije reč o kovid, već o biohemijskoj laboratoriji

Republički fond je u saopštenju negirao da laboratorije u kovid ambulantama Doma zdravlja Niš nemaju reagense i sanitetski material, navodeći da je reč o biohemijskoj laboratoriji te ustanove, i ponavljajući da su “obezbeđena sredstva” za tu namenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari