Doneta prva presuda za napad na novosadskog ekološkog aktivistu, osuđen muškarac iz Rakovca 1Foto: OŠFG

Nakon 15 meseci od napada na ekološkog aktivistu Petra Živanovića na Fruškoj gori, Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici je konačno doneo presudu i osudio jednog od četvorice napadača, saopštavaju iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Živanović, koji je postao poznat kao aktivista koji je mesecima čistio Frušku goru i smeće ostavljao ispred uprave „Nacionalnog parka Fruška gora“, pretučen je prošle godine početkom avgusta u blizini Letenke.

Četvorica muškaraca su ga napala, oborila na zemlju, oduzela mu telefon i šutirala ga. Živanović tvrdi da je bilo prisutno i službeno lice „Nacionalnog parka Fruška gora“ i da je taj čovek psovao i podstrekivao napadače da ga tuku.

“Prva pravosnažna presuda kaže da je okrivljeni D.S. iz Rakovca kriv na osnovu priznanja krivičnog dela nasilničkog ponašanje u saizvršilaštvu. Izrečena mu je uslovna osuda i utvrđuje mu se kazna zatvora u trajanju od osam meseci. Kazna zatvora se neće izvršiti ukoliko ne učini novo krivično delo u roku od dve godine. Protiv ostale trojice napadača sudski postupci su u toku”, kažu iz OŠFG.

Podsetimo, tokom svoje redovne pešačke ture, Živanović je naleteo na petoricu ljudi koji su izvlačili trupce iz šume. Posumnjao da je da su u pitanju ilegalne radnje i hteo je da ih fotografiše.

Međutim, muškarci su mu prišli, oborili ga na zemlju i pretukli. Oduzeli su mu telefon i obrisali fotografije koje je napravio.

Nakon napada Petar je pozvao policiju koja je uzela izjavu i od čuvara prirode koji je ostao na mestu događaja, a Petar je potom sa policijom otišao u policijsku stanicu u Sremsku Mitrovicu kao i u ambulantu. Povrede srećom nisu bile teže.

„Oni su počeli da dobacuju, ja sam uzeo telefono i to slikao. Približio mi se traktor sa dva momka, drvoseče pretpostavljam. Njih sam isto uslikao. Tražili su da im predam telefon i da obrišu slike. Ja sam to odbio, potom su me vređali, pretili mi. U tom momentu se jedan iz prethodne grupe zaleteo i oborio me dole na pod. Ja sam se skupio u fetus položaj da zaštitim glavu i oni su počeli krvnički da me šutiraju, i da me batinaju rukama i nogama. Za sve to vreme čuvar Nacionalnog parka u zelenoj uniformi me je psovao i huškao ih na mene”, ispričao je ranije Živanović.

Nakon osam meseci istražnih radnji podignuta je optužnica protiv četvorice muškaraca za krivično delo nasilničkog ponašanja, a prva presuda stigla je nakon 15 meseci.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari