Donosioci odluka u REM-u izbegavaju razgovor o funkcionerskoj kampanji 1Foto: Pixabay/AlexAntropov86

Regulator elektronskih medija REM uputio je juče javnosti saopštenje kojim je optužio članove Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kamapanje (PNT), izabranih na predlog opoziconih stranaka, za „dezinformacije, neprofesionalizam i političku motivisanost“, saopštio je PNT.

Kako se navodi, REM je to uradio kao reakciju na prethodno objavljeno „sopstveno“ saopštenje „političkog dela“ Privremenog tela.

– Javnost možda nije obratila pažnju, a REM to ne pominje, da su dva separatna javna saopštenja, bez ikakve konsultacije sa ostalim članovima Privremenog nadzornog tela, prethodno objavili upravo članovi REM. Prvo se odnosilo na emisiju Decenija vlasti, emitovanu na N1, a drugo na dominaciju teme o ukrajinskoj krizi čime su objasnili veće prisustvo funkcionera vlasti u TV programima. Izbegnut je razgovor o emisiji Meta porodica na televiziji Pink, što su tražili članovi PNT koji nisu iz REM, uz spremnost da se razgovara i o emisiji Decenija vlasti. Bez tog razgovora REM je objavio saopštenje o emisiji N1- navodi se u saopštenju.

Dodaju da je drugi slučaj još problematičniji. U ponedeljak, 14. marta na sednici PNT, članovi koji su izabrani na predlog opozicije pokrenuli su pitanje prekomernog pojavljivanja najviših državnih funkcionera u TV programima i saopštili podatke o tome. To je trebalo da bude deo razgovora o ostvarivanju Preporuka komercijalnim pružaocima medijskih usluga i Pravilnika o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom izborne kampanje.

– U oba dokumenta se izričito zahteva, odnosno zabranjuje da mediji omogućavaju privlegovan položaj predstavnicima vlasti u odnosu na ostale učesnike u izbornom procesu. Iako je ova tema bila prethodno najavljena u predlogu dnevnog reda, predstavnici REM u PNT su rekli da nisu spremni za taj razgovor.

Dogovoreno je da se do srede o tome usaglasimo i tada obavestimo javnost, ali je već sutradan, u utorak, REM objavio separatno saopštenje o dominaciji teme ukrajinske krize, čime se objašnjava povećano pojavljivanje funkcionera – navodi se, između ostalog u saopštenju PNT-a.

Napominju da je REM takođe separatno, bez razgovora u PNT, uzorak monitorisanja u izbornoj kamapanji proširio na televizije u kablu Al Jazeera i Insajder. Članovi izabrani na predlog opozicije smatrali su da je potrebno da monitoring obuhvati Tanjug i K1, a i Studio B kao najgledaniju televiziju na području Beograda, s obzirom da ćemo imati i gradske izbore, dok je REM ignorisao ove predloge.

– REM već mesecima ne može da objasni zašto se u njegovom monitoringu ne vidi da jedan broj medija izrazito promoviše predstavnike vlasti. Dilema zašto se ne pojavljuje elementarno metodološko pitanje tonaliteta političkih atera kao objakata istraživanjima, kada neko o njima (sagovornici ili novinari) govori pozitvino, negativno ili neutralno, ostala je bez odgovora. Ipak, REM postavlja pitanje metodologije po kojoj smo mi došli do podataka o funkcionerskoj kapmanji – tvrde članovi PNT-a.

O tome posle izbora
– Zašto članovi PNT izabrani na predlog opozicije sada govore o ovom problemu, pita se REM! Pa nego kada, kad prođu izbori? Sada je to izrazito aktuelno i sada postoji mogućnost da se nešto popravi, što jeste jedan od razloga postojanja Privremenog nadzornog tela. Iz samih saopštenja se takođe vidi ko je u odnosu na koga pristrasan, s tim što je potpuno jasno da ako je neko izabran na predlog opozicionih stranaka, on jeste tu da u njihovo ime motri na zakonitost rada medija i tu nema ničeg skrivenog. A u čije ime REM štiti one koji omogućavaju funkcionersku kampanju? I na kraju: u REM-u, u stručnoj službi, ima ljudi koji su u stanju da korektno rade svoj posao. Problem su oni koji donose odluke – navodi se u saopštenju PNT-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari