Dopisnik N1 iz Kragujevca Milan Nikić se vraća na posao 1Foto: V. G.

Pravni zastupnik kragujevačkog novinara TV N1 Milana Nikića Radivoje Kastratović ocenio je da je njegov klijent, iako je „bezbednosno i egzistencijalno ugrožen“ samo zbog toga što se novinarstvom bavi na profesionalan način“, prinuđen da se vrati u svoj dom i da nastavi posao od koga živi.

Kastratović je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima istakao da je Nikić prinuđen da se vrati u svoj dom i nastavi da radi posao od koga živi, „ne odstupajući ni pedlja od postavljenih standarda u novinarskom radu i izveštavanju“.

„Poručujemo nadležnim institucijama i celokupnoj javnosti da ukoliko se na bilo koji način napadi na novinara nastave, a njegova bezbednost i imovina budu ugroženi, kao direktno odgovorne označavamo nadležno tužilaštvo, PU Kragujevac i trenutnu garnituru na vlasti, kako u gradu Kragujevcu, tako i u Republici, jer gospodinu Nikiću, očigledno, opasnost preti jedino sa te adrese, naveo je Kastratović.

Advokat je podsetio da je Nikić, u poslednje tri godine, sedam puta bio meta verbalnih i fizičkih napada koji su na njega izvršeni isključivo prilikom obavljanja ili u vezi sa obavljanjem novinarskog posla.

Sve je kulminiralo pre mesec dana, najpre, direktnim ometanjem i zastrašivanjem dok je snimao prilog o štrajku radnika, od strane jednog lica, za koje će se ispostaviti da je pripadnik policije, a zatim direktnom i neskrivenom prismotrom njegovog stana, čime se želelo postići da se zastraši, pokoleba i odustane od profesionalnog pristupa u svome radu.

Kastratović je istakao da su podnošenjem krivičnih prijava, uz dostavljanje jasnih i neupitnih dokaza, obaveštavanjem kontakt tačaka u skladu sa uputstvom Stalne radne grupe za bezbednost novinara i isticanjem zahteva za bezbednosnu procenu, data šansa institucijama da „pokažu stručnost, odlučnost i ekspeditivnost u rešavanju nastalog slučaja i pošalju poruku, kako gospodinu Nikiću, tako i javnosti, da su prava novinara na slobodno i objektivno izveštavanje zagarantovana“.

Međutim, svojom pasivnošću, nerazumevanjem i nezainteresovanošću, te nesuvislim i nelogičnim odgovorima na ključna pitanja vezana za razrešenje nastale situacije, nadležno javno tužilaštvo i PU u Kragujevcu su nametnuli mogućnost samo jednog zaključka – da iza kontinuiranih napada, pritisaka i zastrašivanja novinara Milana Nikića stoji državni aparat, da su sprovedene akcije planirane, a konačni cilj istih se može naslutiti, ali ne i do kraja odgonetnuti, što dodatno unosi nemir i strepnju kod ugroženog novinara, istakao je Kastratović.

„Ni posle mesec dana od početka skrivanja, nismo dobili ništa osim ćutanja i ignorisanja, dok je položaj gospodina Nikića postao još teži, jer je pored ugrožene bezbednosti, zbog nemogućnosti privređivanja, dovedena u pitanje i njegova egzistencija“, zaključio je Kastratović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari