U jedinstvenom amfiteatru na obali Dunava u Velikom Gradištu, svečanim proglašenjem pobednika, završen je tradicionalni peti po redu Silafest – festival turističkog i ekološkog filma koji okuplja brojne filmske umetnike sa svih meridijana.

Ove godine prijavljeno je čak 180 filmova. Boško Savković, izvršni producent festivala ističe da je bilo veoma teško odabrati najbolje te da su nagrade dodeljene najuspešnijim ostvarenjima bez obzira da li su doputovali na sami smotru ili su samo poslali svoje filmove. Dodeljene su i specijalne nagrade festivala. Direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište Ivana Dimitrijević i direktorka Kulturnog centra Ljubica Nikolić uručile su nagrade za film o ruralnom turizmu Zlatani Petrović, za film koji najbolje prikazuje „Dodir kulture“ Nebojši Iliću, za animaciju Barbari Konjeckoj reditelju azerbejdžanskog filma „Oil man“ za umetnički talenat, kao i Bošku Savkoviću za film „Posle bombi“ koji je dobio nagradu u specijalnoj kategoriji „najbolja poruka“.

Švedski reditelj Vilijem Kilender, član žirija uručio je nagrade „Beli bagrem“. Za najbolju montažu nagrada je pripala filmu „Topla dobrodošlica“ sa Tajlanda, najbolju autorsku muziku, po oceni žirija, imao je film „Znojmo“, nagrada za najbolji scenario otišla je u ruke filmu „Borove šume Poljske“, najbolju scenografiju imao je film „Salcburg“, dok je najbolji senzibilitet ostvarilo delo „Nebo“.

Nagrade „Plavi Dunav“ uručila je članica žirija Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije. Nagradu za najbolji religiozni film festivala odneo je film iz Bugarske „The icon painters“, najbolji sportski film festivala je „Zimski valcer-zima u Austriji“, za najbolji promotivni film proglašen je „Kotor“, najbolji kulinarski film je „Sabatina“ , za reportažni film nagrada je dodeljena filmu „Santa Lučia“, a najoriginalniji pristup turističkom filmu imao je švedski film „Veličanstveni Stokholm“. Najbolji film kulturološkog turizma bio je film italijanskih autora. Film „Bihać“ proglašen je za najbolji umetnički turistički film.

Glavne festivalske nagrade u kategoriji srpskih filmova dodelio je Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište i predsednik Saveta festivala, koji je ovom prilikom istakao da je festival uspeo, te da se nada da će ovaj festival doprineti da svi razmišljamo o tome da čuvamo planetu Zemlju. „Zlatni pinkum“ za za najbolji srpski ekološki film pripala je filmu „Pravila ishrane“ a nagrada „Srebrni pinkum“ dodeljena je filmu „Tajna Stare planine“. „Zlatni pinkum“ za najbolji srpski turistički film dobio je film „Moje ime je Bisa“ dok je „Srebrni pinkum“ otišao u ruke autorima filma „Beograd iz vazduha“ .

Zlatni i srebrni talas, dobili su sledeći filmovi: „Srebrni talas“ za najbolji ekološki film otišao je u Iran, za film „Kapi“, dok je „Zlatni talas“ dodeljen slovenačkom filmu „Eko čaše“. Najbolji promotivni turistički filmovi festivala bili su: „Zlatni talas“ otišao je u Grčku dok je „Srebrni talas“ dobio film „Indija“.

Predsednica žirija glumica Gorica Popović, koja je i zatvorila festival, uručila je Gran pri festivala ruskom filmu „Drugi dah“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari