Doprinos razumevanju sebe samih 1

Ko su nevidljivi partneri i kako da se upoznaju?

Kako anima i animus, nevidljivi partneri u svakom odnosu, utiču na izbor životnog partnera?

Koje su ženske, a koje muške dimenzije duše i zašto postoji moć slobodnog izbora tek kad se postane psihološki svesna osoba – neka su od pitanja sa kojima se u knjizi Nevidljivi partneri (Kako anima i animus u svakome od nas utiču na naše partnerske odnose) bavi Džon Senford, jungijanski analitičar.

Knjigu je u prevodu Branislava Stojiljkovića i stručnu recenziju prof. dr Žarka Trebješanina nedavno objavio novosadski Psihopolis.

Rasprava o muškarcima i ženama, o prirodi muškog i ženskog, u svim vremenima je pobuđivala interes, a naročito to čini u vremenu sadašnjem, kad muškarci i žene, kao nikad dosad, pokušavaju da razumeju sebe, i kad se uloge polova i njihovi međusobni odnosi preispituju.

To je, takođe, tema od praktičnog značaja, koja obećava da će pružiti korisne informacije koje mogu da se primene direktno na na međuljudske odnose.

U ovoj oblasti leži jedan od najvažnijih doprinosa švajcarskog psihijatra Karla Gustava Junga. Svojim konceptima anime i animusa Jung je pružio jedinstven doprinos razumevanju sebe samih, kao muškaraca i žena.

“Kad se u partnerske muško-ženske odnose umešaju anima i animus, naši moćni nevidljivi partneri, onda ljudski partneri dobijaju božanske odlike, koje vremenom izblede ili se čak preobrate u demonske. Zato je važno da upoznamo ove nesvesne drugopolne arhetipske figure u nama i njihovu pravu ulogu”, napisao je o knjizi, između ostalog, prof. dr Žarko Trebješanin, psiholog.

Džon A. Senford (1929-2005) bio je jungijanski analitičar i sveštenik episkopalne crkve, predavač i autor više uticajnih knjiga od kojih se izdvajaju Isceljenje i celovitost (Paulist Press, 1977) i Snovi i isceljenje (Paulist Press, 1978).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari