Draga Obrenović i Marko Marković dobili ulicu u Beogradu 1Foto: wikipedia

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas tri odluke o imenovanju ulica, pa Beograd od danas ima Ulice Drage Obranović i Marka Markovića, dok je jedna ulica na Paliluli dobila ime Nova vučevska.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je, obrazlažući odluku da Draga Obrenović dobije ulicu u Beogradu, da je u pitanju nova saobraćajnica na opštini Savski venac u okviru Beograda na vodi.

Druga odluka tiče se preimenovanja Žumberačke ulice na opštini Čukarica, koja će poneti ime proslavljenog sportskog komentatora Marka Markovića. On se tako priduružio drugim novinarima i umetnicima koji su dobili ulice – Novak Novak, Bogdan Tirnanić, Predrag Milojević, Dragan Sakan.

Zamenik gradonačelnika je na sednici, kako prenosi Beoinfo, zamolio odbornice i odbornike da se malo više pozabave imenima ulica u Beogradu, jer je nesrazmeran odnos muškaraca i žena čija imena nose beogradske ulice.

“Mislim da je procenat broja ulica nazvanih po znamenitim ženama iz naše istorije čak ispod 10 odsto. Red bi bio da to promenimo i pozabavimo se ženama koje zaslužuju ulice u Beogradu, pošto žena ima više od 50 odsto u populaciji i odnos u imenovanim ulicama prema muškarcima je nesrazmeran”, rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari