Dragana Pećo: Građani mogu značajno da pomognu istraživanju kriminala 1Foto: Građanski preokret

Na radionici o istraživanju korupcije i kriminala koju je sinoć u Zrenjaninu organizovao Građanski preokret, novinarka KRIK-a Dragana Pećo izjavila je da građani mogu značajno da pomognu istraživačkim novinarima i da postoje načini da to urade potpuno anonimno.

Ona je pozvala zaposlene u državnim institucijama i preduzećima da podele svoja saznanja sa javnošću, a sve druge da koriste svoja prava i traže od organa vlasti informacije o dešavanjima u svom okruženju.

Pećo je ocenila da se korupcija i kriminal u Srbiji sada istražuju mnogo teže nego pre trinaest godina kada je počinjala time da se bavi, jer aktuelna vlast vrši snažan pritisak na istraživače, za razliku od prethodne koja je imala taktiku ignorisanja.

Iako je izrazila pesimizam u pogledu brzih i efikasnih sudskih epiloga do sada otkrivenog kriminala, istakla je da joj entuzijazma ne manjka, da ga ponalazi svakodnevno u ljudima koje sreće i sa kojima razgovara, a koji poput nje žele da žive u boljem društvu.

Odgovarajući na pitanja prisutnih, Pećo je rekla da ima dosta započetih istraživanja, da je kriminal „gde god se zagrebe“, ali da je dug put od prve informacije do objavljene priče. Istakla je da za sve što je do sada objavila poseduje konkretne dokaze i da će tako nastaviti da radi i ubuduće.

Radionica o korupciji i kriminalu organizovana je u okviru inicijative „Aktivni građani“ koju Građanski preokret sprovodi u cilju jačanja demokratskog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari