Drašković: Od 13. aprila deblokada katastra 1Foto: rgz.gov.rs

Vlada Srbije je svojom Uredbom i Odlukom, koju je doneo direktor RGZ-a Borko Drašković, delbokirala rad institucije i omogućila građanima da ostvaruju svoja ustavom zagarantovana prava, da nesmetano raspolažu imovinom i slobodno pristupe svim poslovima iz nadležnosti Republičkog geodetskog zavoda, saopštiop je taj zavod.

Svi građani Srbije od 13. aprila ponovo će moći da ostvare sva svoja prava i dobiju usluge u službama za katastar nepokretnosti.

Tog dana na snagu stupa Uredba Vlade Srbije o minimumu procesa rada u RGZ-u kojom se staje na kraj blokadi katastra, možete je pročitati na sajtu RGZ-a www.rgz.gov.rs, navodi se u saopštenju Borka Draškovića, direktora RGZ-a.

Država je pokrenula mehanizme kako bi zaštitila građane da ne postanu kolateralna šteta pokušaja realizacije projekta blokade državnih i javnih institucija.

Kako se navodi, digitalizacija radnih procesa u katastru i uvođenje brojnih antikoruptivnih mera izazvala je očekivan otpor kod državnih službenika u katastrima, ali je zbog nezadovoljstva u neformalnim političkim i finansijskim centrima moći došlo do eskalacije problema i blokade katastra. Uvođenje transparentnosti i efikasnosti radnih procesa predstavlja smetnju onima koji su godinama lovili u mutnom.

Lako dostupni podaci katastra u digitalnom obliku i na mobilnom telefonu uskratili su izvor prihoda onima koji su se bavili poslovima u sivoj zoni i zamajavali građane da je loš katastar uzrok njihovih problema, ističe se u saopštenju.

Pouzdanost podataka u katastru jedan je od najvažnijih instrumenata za sticanje poverenja građana i najvažniji oslonac pri kupoprodaji nepokretnosti, navodi Drašković.

Štrajk je predstavljao najizrazitiji oblik otpora digitalizaciji u katastru, dodaje on.

Kako navodi, praćen je sa mnogo medijskih neistina. Interes pojedinih političara i biznismena je da svoje poslove obavljaju mimo institucija, a takvim planovima Republički geodetski zavod je stao na put digitalizacijom i transparentnošću, kadrovskim i tehnološkim ojačavanjem.

Uvažavajući mišljenje i predloge sindikata, direktor Republičkog geodetskog zavoda je, na osnovu Uredbe Vlade Srbije o minimumu procesa rada u RGZ-u, doneo Odluku o minimumu procesa rada u RGZ-u, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, pre donošenja Odluke zatraženo je mišljenje i predlog svih sindikata u RGZ-u o načinu sprovođenja minimuma procesa rada.

Sindikat Nezavisnost RGZ, ASNS i JOS pisano su se izjasnili da ne žele da dostave svoj predlog pod izgovorom da mogu postupati samo po aktima koji su stupili na snagu. Predlog o organizaciji minimuma procesa rada dostavio je strukovni Geosindikat, ističe se u saopštenju.

Odluka o minimumu procesa rada u RGZ-u koju je doneo direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković biće sprovedena od 13.04.2019. odnosno od prvog radnog dana 15.04.2019. godine, navodi se u saopštenju koje potpisuje direktor RGZ-a Borko Drašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari