Drecun: Prikupili smo oko 7.000 dokumenata protiv terorističke OVK 1Foto: Printscreen/RTS

Kosovska Vlada donela je odluku o formiranju instituta, odnosno mehanizma za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom sukoba na Kosovu uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocide.

Kako prenosi Euronews Srbija, Institut za istraživanje ratnih zločina na Kosovu formiran je 2011. godine, ali je posle objavljivanja nekoliko pubikacija zatvoren 2018. godine, te da je kosovska vlada odlučila da sada formira novo telo. Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da su prošle 22 godine od rata, da je rešavanje zločina daleko, da će se njima baviti poseban mehanizam i da nje dokumentovanje zločin poslužiti za podizanje svesti na Kosovu i u regionu.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, ističe za Danas da je odluka o osnivanju insitituta ili mehanizma za prikupljanje podataka o ratnim zločinima “priča kojoj se Kurti ponovo vraća”.

– S obzirom na to da nema poboljšanja života na KiM, Kurti mora da pronađe nešto što bi ga dovelo u stuaciju da animira albansko javno mnjenje i da ih pridobije za sebe. Najlakše je igrati na kartu o antisrpskoj priči i navodnim zločinima srpskih snaga – navodi Drecun.

Drugo, dodaje naš sagovornik, uskoro će početi suđenje terorističkoj OVK na čelu sa Hašimom Tačijem, i tu će isplivati zastrašujuća saznanja o zločinima OVK.

– Saznanja koja upućuju da se radi o udruženom zločinačnom poduhvatu kako je precizirano u optužnici Specijalizovanog tužilaštva i Kurti osnivanjem mehanizma želi da u drugi plan potisne to suđenje. On, takođe, želi da iz tog instituta proisteknu navodni dokazi o navodnom genocidu nad Albancima i da potom opet počne sa pričom o mogućoj tužbi protiv Srbije – ukazuje Drecun.

On za naš list ukazuje da je Radna grupa skupštinskog Odbora za KiM koja se bavila prikupljanjem činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica, do sada prikupila oko 7.000 dokumentata protiv, kako kaže, terorističke organizacije OVK.

Drecun najavljuje da će o tome biti reči na narednoj sednici Odbora za KiM, a koju će uskoro zakazati, i da će deo materijala, koji su dali Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu, biti predstavljen na toj sednici.

– Vidim da je taj materijal značajno pomogao tužilaštvu da formuliše optužnicu protiv Tačija i drugih. Radimo na formiarnju, da tako kažem, državnog tima koji će raditi na prezentaciji naših saznanja koju je počinila OVK – ukazuje Drecun.

Kako podseća Euronews, kosovska skupština je 2019. usvojila Rezoluciju o genocidu koji je, kako u njoj piše, počinila Srbija, a već nekoliko puta poslanici neuspešno pokušavaju da usvoje i zakon protiv negiranja zločina na Kosovu.

Malići: Institut je trebalo osnovati pre 20 godina, mada nikada nije kasno

Politički analitičar Škeljzen Malići je, povodom odluke o formiranju instituta, odnosno mehanizma za istraživanje ratnih zločina na Kosovu, izjavio da se sa njegovim formiranjem kasni i da je trebalo da bude osnovan pre 20 godina.

“Institut je trebalo osnovati pre 20 godina, odmah posle rata, da se skupe sve informacije, dok su svedoci bili živi i bolje se sećali stvari koje su se desile. Mada nikada nije kasno. Ovde ima puno materijala i dokaza koje su prikupljale organizacije, pa može od toga i da se počne”, rekao je Malići za portal Kosovo onlajn, prenela je agencija Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari