Koliko ste informisani o životu na Kosovu? (ANKETA)

Portal Danas.rs pokreće novi projekat

Ostavite komentar


  1. Vasa mana je u tome sto neznate Albanski jer da ste znali bi ste mogli da se informisete preko Kosovskim Albanskim PORTALIMA ali posto neznate Albanski to je velika pepreka da znate mnogo o nas evo mi zanmo serpki i znamo puno sta za vas serbe ( govori serpski date ceo svet razume ) je vas razgranicio na mnogo sta.

      1. Trebalo je da svi učimo u školama, makar dobrovoljno, albanski, mađarski, slovački… po izboru, još od bar 1950. – Za mene bi to bilo normalno i smatram, veoma značajno.

    1. Jezik kojim ste napisai ovaj komentar sigurno nije srpski. Za pocetak ne znam se pise odvojeno. Ostale greske da ni ne spominjem. Pozdrav iz Beograda.

        1. @Matija Novaković
          Gospodine pa ni Vi baš dobro ne pišete.Prvo Vam je pogrešno napisano prezime.Trebalo bi valjda biti Novaković a ne Novakovic.Zatim ne piše se pocetak nego bi trebalo biti početak,zatim ne kaže se greske nego greške i ne piše se pise nego piše.Evo toliko od mene u vezi pravopisa…

      1. Ma, nije važan primeran jezik i pravopis – mnogi srpski komentatori pišu lošije od ovog Albanca s Kosmeta! Čovek je dosta u pravu, ali..

        Ali, ako je Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija postala Republika Kosova, nije nam ni bitno da znamo strani jezik male susedne države. Mnogo Srba (i Roma) proterano je a uskoro će i ostali da odu „dobrovoljno“, pa nije ni bitno šta se tamo više događa. Ne znamo ni Mađarski, Italijanski, Rumunski, Austrijanski (Nemački), Bugarski, Makedonski, Montenegrinski, Bošnjački jezik niti njihove radosti i muke – pa sa njima mirno živimo (preko jedne ili više granica – gledajući se, putujući, trgujući)?

        Neka Njih njima a neka Nas nama, dovoljno muka imamo i jedni bez drugih…

        Pozdrav, Zoran
        P.S.: Ono „U.S of Albania“ – znači velika Albanija? Pa neka je, možda preostalim Srbima bude i bolje tako nego u maloj Republici Kosova?

        1. Mozda ali buducnost u regiounu nisu ni Italianci ni Nemci ni Bugari nego Albanci!
          Pocevsi od susedstva pa do trgovine pa do….

      2. Kada bi ti znao albanski kao sto U.S. of Albania zna srpski, ne bi bio indoktriniran. BTW osamdeset posto „Srba“ je funkcionalno nepismeno cak i onih koji kao imaju neku diplomu. A tek kako govore svoj maternji jezik…a tek strane jezike.

    2. Ne mora uospte da se zna albanski jezik da bi se shvatilo sa kim se ima posla. Dosta su indikativni komentari koje ostavljaju Albanci, prepuni samozaljubljenog nacionalozima i recitovanja jeftine propgande. A ni pomnasanje na terenu ne pomaze puno u pozitivnoj percepciji. Bilo bi sjajno da su Albanci i u realnosti takvi kao u komentarima koje pisu i kako sebe zamisljaju ali na zalost nisu.

      1. Nismo kao u komentarima?! Pa covece ova vasa drzava je ubila 10.000 hiljada u poslednnji rat preterao 1 milion ljudi sa svoje kuce silovao 20.000 i jos danas srbi kretaju slobodno svugde po Kosovo i ti pises ovo? Sramota da ti je. Ali, neka ima vreme sa sve i svasta. Nekome mozes da mu uzmes nesto na silu ali, da mu das ne mozes nikad.

  2. Ceo upitnik je oksimoron. … Jedino sto se nas tice i do cega nam je stalo su problemi i zivoti nasih zemljaka na jugu Srbije, zarobljenih kao taoci u necijem projektu Velike Albanije. Kako zive burmanske Rohinge u Dracu ili Prizrenu nas bas i ne zanima …

    1. Ej moj Velizar nije meni mnogo zao tebe nego onih koji ce da te slusaju i misle ce da znas nesto,a oni drugi imaju decu ,deca drugove i tako na krug.Kosovo je drzava ,malo dete ali raste.Indikativno je da pominjes Drac.Dodji brale poseti komsije,siguran sam da ces se iznenaditi i indeferentnosti Albanaca sto se tice tvog jezika i tablica a i videces kako zive Srbi.Izvinite me ako sam koju gresku napravio ,jezicnu.Pozdrav i za redakciju Danasa,citoa sam ih i prije rata.

      1. Pozdrav za mog druga iz vojske u Strumici 1986/87 za Dževada Mustafu

  3. Sticajem okolnosti sam često na kosovu. Na kosovu je sasvim drugačike nego što naša štampa i televigija objavljuju. U srpskom deli je javašluk. Voze se kola bez tablica, koliko sam čuo ne plaćaju nikož ništa i prosto je rizik proći sa tablama iz srbije kroz sepski deo. Spremni su na svašta da bi se okrivio albanski narod. U albanskom delu, postoji zakon. Koji se poštuje i nikakvih pro lema tamo nisam imao, čak sam i zaspao u kolima pored pjta i niko me nije ni pipnuo. Kada god sam zatražio pomoć, dobio sam je. Mislim da bi srbi na kosovu trebali da poštuju bar malo i srbiju i tamo gde žive a ne samo da lažu i da se prenemažu.

    1. Ti si Srbin bas kao sto sam ja Eskim. Jasno je da u zamenu za burek nje moguce naci iole pristojnog spinera ali bi zaista trebalo uvesti neki minimalan kriterijum jer ovo sto si ti nakuckao je tragikomicno.

        1. Vidi mu se po „srpskom“ da nije Srbin. Greske tipa „drugačike“ „televigija,“ „pjta,“ „deli“ mi ne pravimo. I ima ih isuvise da bi bile slucajne. Pritom jako je ruzno optuzivati nekog da laze kad i sam lazes da si Srbin, a ne Albanac. Vi ste se gospodine Hima bar iskreno potpisali. Ovaj pokusava da nas prevari, a to mi se ne svidja. Pri tom masa Srba ionako misli da ste vi prevaranti tako da vam ovaj Milosevicev imenjak, ne sluzi na cast. A kako je pokusao da okrene Srbe protiv kosovskih Srba… vi bas mislite da smo mi budale.

  4. Ovih nekoliko komentara na najavu ove mogućnoszi, potvrdjuje ono što znam i u šta sam uveren, na osnovu iskustva koje sam stekao živeći na Kosovu i Metohiji. U toj anketi kao i u komentarima, nadmetaće se Srbi, koji će u svojoj infantilnosti i zbog nepoznavanja situacije na Kosovu i Metohiji, kao i zbog lične i partijske mržnje prema nekom iz aktuelne vlasti, nadmetaće se u pljuvanju po Srbiji, takmičiće se ko će bolje da naružni Srbiju i srpski narod, smatrajući da se tim infantilnim samopljuvanjem izdvajaju iz mora srpske moralne i intelektualne sirotinje, dok će svaki albanski komentar, BEZ IZUZETAKA biti proalbanski i antisrpski, bez grama realnosti ili samokritičnosti. To smo, nažalost mi?! To je i najveći uzrok našeg sveukupnog propadanja, koje se teško može zaustaviti. Hajdemo da proverimo da li sam u pravcu. Treba pažljivo pročitati članak a onda analizirati sve komentare.

    1. Vidi se da nisi živeo na Kosovu,jedino ako si došao posle zbegova uz krajine i Bosne, a takvi nisu nikada želeli da žive i ostanu na kosovu (bili primorani) ali su zato u ratu bili među prvima kad je trebalo pljačkati,otimati,ubijati i maltretirati svoje komšije i sugrađane!!!
      Sa vama Srbima nešta ne valja!
      Za vas niko nije dobar,s nikom ne možete zajedno da živite,pa od vas su pobjegla i braća Crnogorci.
      Nije valjda da vi jedini ispravni a svi ostali narodi iz Yugoslavije su ludi i loši!!
      Pogledajte se malo u ogledalo i zapitajte se žašro je tako!
      Svako dobro dobrim ljudima!!

  5. Beskrajno abavaljaju ovi komentari Albanaca „sa prve strane“ koji pokusavaju da ubede Srbe u njihovu jednostranu mitomansku „istinu“. Pitanje je zasto se samo oni javljaju kada je cilj ove akcije upoznavanje onih Albanaca koji su sa druge strane, nadajmo se manje nacional-sovinisticke i mnogo vise samokriticnije. Mogli bi ovi „sa prve strane“ da malo odmore, predugo ih citamo.

  6. Da li je mržnja politika ili život?
    Iz tog odnosa jednog naroda protiv drugog nastala je i politika i život. Da li u takvim okolnostima delovi ugroženog naroda imaju svoj život koji treba da bude slobodan? Da li je to uopšte život o kome mislite?

  7. Potpuno sam siguran da ima čestitih Albanaca koji bi voleli da imaju jednu jaku i veliku Albaniju. Takođe ima Srba koji bi voleli svoju Srbiju velikom i jakom. I tako je počelo. Mislim da je rešenje da Srbija dobije 50 km Jadranske obale, zadrži srpski deo Šar planine, Metohije, Enklave, Trepču, ED, Telekomunikacije, Severnu Mitrovica i pola Prištine, I koridor koji sve ovo povezuje, a ostatkom da vlada mešovita vlada Albanije i Srbije kojom će presedavati Kina, a članovi biti Rusi i Ameri. Tako nekako…

  8. Letos mi se desilo dok sam bio u opstini Kosovske Mitrovice da sredim neke izvode bio je tu jedan Beogradanin koji nije znao Albanski jezik trebao je izvadititi neka uverenja ja sam mu prevodio ,mada nije dozvoljeno da neko drugi uzima dokumenat za druge osobe on ih je zamolio da njegova sestra dode da ih podigne posto je on putovao isti dan za Beograd Albanci koji su radili u opstini razgovarali sa svojim sefom i dao im odobrenje da čovek ne bih putovao i pravio troskove da njegova sestra uzme dokumenat umesto njega. A ja sam morao cekati do sledeceg odmora da ih sam uzmem iako zivim u inostranstvu.
    Politicari i kriminalci zastrašuju ljude koji nikad nisu bili da vide istinu Kosova.

  9. Šta kažem osim da je Kosovogeto Evropa je jedino zajedničko rešenje za vek i duže

Ostavite komentar


Druga strana Kosova

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.