Na Kosovu ne postoji „jugonostalgija“ (ENGLISH)

Agon Malići, politički analitičar, pisac i osnivač portala „Sbunker” iz Prištine, u intervjuu u sklopu projekta „Druga strana Kosova” portala Danas

Ostavite komentar


  1. I stopped reading when I saw read that Kosovo has it now better than ever „in recent history“… while at the same time saying how now people live better because there’s more money from the emigrants to EU.
    Good luck with that kind of progress!

  2. Bez obzira što urednistvo skriva (nepovoljne) komentare neće ostati sakriveno da ovaj, najavljen kao nezavisni analitičar i mald čovek, pisac govori u dlaku isto kao I recimo Tači. Tako da ostaje nejasno zašto je ovaj text iopšte bjavljen ili zašto nikada nije objavljen text nekog mladog čoveka iz Srbije kome je albanska pobuna osamdesetih I potom oružani istanak devedesetih upropastio mladost, život I budićnost.

  3. Kako kaze moj drug Albanac treba da se zarati, i da neko pocisti ove druge, i onda je jedan strana cist pobednik i diriguje uslove, a ovako posle ovih sitnih ratova, svi puni sebe i misle da su pobedili. Niko zaista nadrljao nije pa se svi busaju.

  4. Naš institucionalni rasizam*? A šta je sa vašim primitivnim fanatičnim nacionalizmom koji bi proširio Albaniju do Niša da može. Svaki sukob ima dve strane u ovom ste vi fini a mi loši jer imate debela ljeđa.
    * Ne kažem da nije bilo potcenjvačkog i arogantnog stava prema Albancima, ali aparthejd nisu preživeli.

  5. čitajući izjave Albanskih „analitičara“ ne mogu da se otmem utisku da su jednoobrazne, razlikuju se jedino po stilu.. interesantni su pozivi za „suočavanje“ sa prošlošću iz kvazi državice koja je legalizovala etničko čišćenje i na kojoj su na vlasti ratni zločinci čija je odgovornost personalna a ne samo komandna.. izgleda da na Kosovu nema ogledala u kojima se stvarnost vidi realno, ili pak nema ljudi sposobnih za realno sagledavanje stvari.. preporučujem im suočavanje sa sadašnjosti, može biti blagotvorno.. moj lični stav je da dok god je na snazi sadašnji Ustav Republike Srbije, sa okupatorima teritorije niko nema pravo ni o čemu da pregovara, niti da traži bilo kakav kompromis..

  6. Da li iz izjava ovog albanskog „političkog analitičara“, mogu nešto da nauče ovi naši „intelektualci“, ova naša ppolitička i svaka druga „elita“? Da li mogu da shvate, šta je uzrok albanskog uspeha u zauzimanju tudjih teritorija, kao i proterivanju svih onih koji ne pripadaju njihovom „stadu“? Evo, ovaj gospodin je, pretpostavljam, intelektualac? Da li ste čuli od njega bilo šta negativno o Albancima, njihovim političarima, o kajanju za zločine počinjene protiv Srba, o neodgovornosti za zločine počinjene protiv Srba, o rušenju grobalja, Crkava i Hramova, o odbijanju da se vrate proterani Srbi, o kradjama i palejvinama, koje traju i dan-danas? Niste i nećete. Nažalost, Srbija ima sterilnu i jalovu, kako političku tako i intelektualnu i svaku drugu „elitu“, ako se za ovu haotičnu i neorganizovanu rulju može upotrebiti ta reč? To je skup jada i bede, koji je zadovoljan sam sa sobom, kome se na ivicama njihovih tanjira završava svet i sva životna filozofija. Takvi nisu u stanju da pariraju ovakvoj albanskoj inteligenciji ni u jednom segmentu. Tragično je što se kod nas, to jalovo i sterilno nadmudrivanje, uzima kao ogledni primer mudrosti.

    1. Ti si pravi primer sprbina koji zovi u nekom drugom univerzumu. Od kada se zna za Srbe i Albance vi ste pravili zlocine nad albancima. Pokusali ste da imate izlaz na more. Pa covece vi ste dosli iz rusije ovamo i pricas o nekoj oteti teritoirji. Pa onda i madjari ili turci imaju pravo da traze da im se vrati teritorija koju ste vi okupirali.Vi njih vidite kao neke mostrume koji nemaju svest i mogu neprestano da se ubijaju.Covece ubili ste 30 000 civila i ti pises za ukradenu stoku sve dok odbija da se suoči sa institucionalizovanim fašizmom i duboko ukorenjenim rasizmom uperenim protiv Albanaca

    2. Taj put kada Albanci naoruzani do zuba haraju po severnoj Srbij ili po beogradu ondar imas/te prava Da komentarisete albanski ”nacionalizam i primitivizam” ja bi radije se rodio jadan put kao ”primitivan” albanac nego milion puta kao civilizovan srbin koji brani ”srbstvo” po celom balkanu ubijanjem i zverstvovanjem nad neduznih i golorukih, hrvata,slovenaca, bosanaca, i albanaca. Zar niste svesni sta ste/su radili nad drugima u ime neke vase pravde, nebesnoski, patriotizma, pravde, crkve, popovstva i de ne nabrojam vise. A kamoli sta je srpska drzava cinila u 19 veku. Citajte Tucovica i druge sa tog vremena da saznate sta su vasi ocevi, djedovi, i pradjedovi ucinili nad albancima. Vi ste vrlo nevin narod i cudno je kako vas sve komsije ne podnose.

      1. @Kosova

        Probaj da nadjes nekog albanskog „Tucovica“ pa da malo prosiris vidike i saznas sta su ti preci radili na Kosovu za vreme Turaka, Austro-Ugarske, kao nacisticki saveznici (cuo si za SS diviziju Skenderbeg?“ za vreme Tita, od kada imate NATO zaledjinu, da procitas nesto o albanskim zlocinima, kako ste postali vecina na Kosovu… Dobro ce ti doci malo spustanja na zemlju i upoznavanja sa pravim licem.

  7. Zive li na tom Kosovu i neki Srbi ili je Kosovo isto sto i Albanci? Sta je sa stavovima Srba koji su ostali na Kosovu i koji moraju da trpe taj rasisticko-fasisticko-mafijaski rezim koji je instaliran na Kosovu u zadnjih 20-tak godina?

    1. Nedavno sam procitao izjavu Srpkinje da je bezbednija u Pristini nego u Mitrovici. Naime i nacionalizam i mafija su mnogo jaci u srpskoj Severnoj Mitrovici nego u albanskoj Pristini.

      1. @Gastarbajter

        Da li kapiras kolika je Severna Mitrovica? I cenis da je tamo veci kriminal nego na ostatku Kosova i da su na severu veci kriminalci nego Taci, Haradinaj i drustvo? Hahahahaha. Da li znas da je severni deo Mitrovice jedini grad na Kosovu koji nije etnicki cist nego tamo i dalje zive Srbi, Albanci, Bosnjaci za raliku od Pristine odakle je proterano 40.000 Srba ili Prizrena, Peci koji su temeljno etnicki ocisceni i albanizovani. i onda je tebi nacionalizam veci u severnoj Mitrovici? Da li si svestan brojeva etnicki motivisanih napada na Srbe? Imas izvestaj OEBS-a. Jasno je da opterecenost Srbima zna da blokira mozak ali bi trebao ipak da se malo vise napregnes.

    2. Ustvari na Kosovu je sada najbolje da budes Srbin. Zasto?
      Pa evo: Posla kolko hoces (da biras) besplatna struja (dada mi iz svoga novcanika placamo struju Severu) besplatna voda, svakskvih sansi za studiranje u najskuplje skole a uz to i najvece sanse za burse da se studira van Kosova, nikome me briga (bar u Pristini) dal si Srbin, u mom kaficu tokom dana sluzim Srbe (u centru grada) ako radis nesto ilegalno onda u zatvoru imas najbolji smestaj i extra usluge.
      Na Kosovu celo vreme nastupaju razni muzicki izvodjaci sa Srbije i mnogo unetnika, sale su pune a kao zadnje mnogo Srba (sa Srbije) rade na Kosovu, ali oni Srbi koji rade mora da se kriju, ne id Albanaca nego od Srba.

      1. Ipak bi bilo bolje da neki Srbin sa Kosova kaze kako mu je i da li mu je dobro ili nije, ne mislis? Da je zaista tako kao si napisao u komentaru vratili bi se svi Srbi koje ste proterali sa Kosova a ne nekih 2%..Zasto se ti prognani Srbi muce u centralnoj Srbiji kada bi mogli da uzivaju u „drzavi kosova“? Sudeci i po ovim intervjuima i po komentarima koje ostavljate, vi Albanci ste se bas zaglibili u iluzijama, to je tako prirodno kod vas ili posledica konzumacije veselih cigareta ili na cemu li ste?

        1. Znaci mislis da oni sto su pobegli nisu koljali i pljackali po Kosovu pa mogu da se vrate neli? Prvo treba sam da osudis svoje pa onda i druge. Kad se rat zavrsio naravno da je bio kaos i pobegli od straha vecina, ali vise nije tako. Svako moze da se vrati ako hoce, naravno ako nije ubio i pljackao tokom rata (sto mi se cini da su vecina to radilo posto su mislili da nece biti vise Albanaca u Kosovu).

          1. Nemas ti nikakav problem sa onima koji su pljackali, klali i ubijali, puna ti je vlada „drzave kosova“ takvih likova, pocev od Haradinaja, Ljimaja pa na dalje. Zanimljivo da ti njihovo prisustvo na Kosovu ne smeta ali si zato preko 100.000 Srba proglasio za ubice.oni SRbi koji bi hteli da se vrate u svoje kuce su zrtve diskriminacije, napada, pljacki zastrasivanja, opstrukcije u sudovima itd o cemu postoje izvestaju relevantnih medjunarodnih organizacija tako da farbaj ti nekoga drugoga, ko vas ne poznaje.

  8. Dakle, priznaju da su razbijaci Jugoslavije, separatisti i izdajnici? I sta sad sa takvima?

  9. Sudeci po dosadasnjim intervjuima i pratecim komentarima, pojavljuje se tuzna istina da je ispiranje mozga kod Albanaca bilo mnogo drasticnije, temeljnije i sa ozbiljnijim posledicama. Kod Srba makar ima neka manjina koja misli drugacije, dok kod Albanaca takvih nema.

  10. Osetio sam potrebu da napisem ono sto gledam vec skoro 4 godine na Kosovu. Poslom idem bar jednom mesecno na Kosovo i za razliku od nasih politicara i naci sunarodnika obisao sam ga uzduz i popreko (jedino manastire nisam obisao) i smatram da sam jedan od najupicenijih srba za kosovsko pitanje. Istina je da odnos Srbije-Jugoslavije nikada nije bio afirmativan prema Albancima -Siptarima. Takodje istina da su delom ( najvise zbog zivotnih navika) i sami krivi za to jer nisu zeleli da se obrazuju ( oni koji su bili obrazovani bili su direktori firmi na kosovu u jugoslaviji).istina ke da na kosovu ima mnogo novca (legalnog i nelegalnog) takodje je istina da Pristina izgleda kao najnerazvijeniji grad u Srbiji -uzas. Velika istina je da ni jugoslavija ni srbija albance do kraja nisu osposobili za normalan civilizovan zivot.

    1. @tomovicu, da ste Srbin kao sto niste, najpre bi obisli srpske sveti nje! Posle posla, naravno. Sve drugo napisano, ne zaslužuje komentar posto je u suprotnosti, kako sa istinom, tako i sa zdravim razumom. I da, svejedno mi je ko ste, za koga ste i sta ste.

  11. Pročitao sam intervju i komentare , pa na osnovu svega zaključujem: da su strane toliko daleko i nikakav dogovor se ne može i neće postići.
    Za gospodina Malićija bih rekao da je intelektualac i to jedan od umerenijih, ali očigledno apsolutno neprihvatljiv za srpske komentatore.
    Sporazum ne mogu postići ni tzv patrioti, jer godine propagande i mržnje su učinile da svako ko ima i jednu normalnu reč za drugu stranu se smatra izdajnikom.
    U vezi okončanja ovih pregovora sam pesimista, jer ne postoji mogućnost ni nametanja rešenja sa strane, pošto su i velike sile podeljene.
    Neki ljudi misle da se to rešava ratom, ali činjenica je ratova je bilo i previše, a problem je ostajao i to je najgora i najgluplja opcija.

  12. Treba prilagoditi malo ovu akciju, posto je na osnovu ovih nekoliko intervjua ocigledno da ne postoji „druga strana Albanaca“, treba pomoci Albancima da pronadju tu svoju drugu stranu, da se suoce sa realnoscu, sa sopstvenom odgovornoscu za sukobe na Kosovu ali i za Makedoniju ili za ono sto se desavalo i desava u Albaniji u vezi sa manjinama.+, sa zlocinima koje su pocinili, o sustini paradrzave koju pokusavaju da instaliraju na Kosovu itd. Ne postoji momentalno narod u Evropi koji ima vise iluizija o sebi od Albanaca.

  13. Well, mister Malliqi, you talk about serbian guilt and responsibility, and in the next sentence you talk about devolopment of Pristina in the last 20 years, and not one word about 40000 Serbs that had to leave their place under pressure and threats. One of reasons why this dialogue is not honest and led in good will

    1. What about 1,000,000 Albanian refugees during 1998,1999 that Serb forces send them to Albania?!

  14. Kao i uvek, srbi na konstataciju albanaca da prema njih je izvrsen aparthejd i diskriminacija(ovo je nablaza terminologija koja se moze upotrebiti) reaguju kontra pitanjem, a sta sa prognanim srbima, palim manastirima itd. To mi podseca na film Danisa Tanovica i njegov film „Nicija Zemlja“, i skenu gde bosanac i srbin svadjacu ko je prvi poceo rat!.. nije vazno ko je prvi poceo, nego sta je ucinjeno od obe strane da stice njihove ideale.Mi smo se borili za slobodu i prava, a vi ste borili da nas silno drzite u sastavu Srbije.Prema veoma prostoj logici i razumom, mi smo pobedili jer nasi ideali su bili pravedni, a vasi nisu. Posto i po razmerima albanci su mnogo puta vise patili nego srbi, red je da Srbi prvi prihvate krivicu i pocne da se ponasaju ljudski i civilizovano i kazu zao sta smo vam radili. Posto vi ste po inatu poznati, i ako znate sta vasa drzava cinila ne samo na Kosovu nego i u Bosni, vi nikako da priznate i kazete zao nam je. E pa komsije srbi, posto vi niste u stanju da kazete zao nam je i hocemo da pravimo nove odnose,i mi smo balkanci i ako ne u istoj meri i mi imamo taj inat,i nismo mi budale da kazemo zao sa ono sto je uradjeno protiv srbe posle rata!Na kraju krajeva, sve sto je uradjeno protiv srba je bila osveta na ono sto smo mi patili(nikako ne kazem da je to bio pravedno i kao individualac zao mi je).Na kraju, iz svih komentara ne samo ovde, moze se zakljuciti da srbi nikako ne mogu preboleti kompleks da su ih ti neobrazovani, primitivni albanci su ih pobedili i prisvojili simpatiju ceo civilizovanog sveta!kad prebolite to, onda mislim da je moguce pricati u nekoj normalizaciji odnosa izmjedju nas i vas.
    PS: Imao sam 19 godina kad sam silom oteran iz svog doma 30 marta 1999 u Pristini. SAJ jedinice sa maskama. Preko voza u Makedoniji. Kad smo sisli sa voza u Blace da hodamo do Makedonije, nikad necu zaboraviti srpskog policajca koji je bio 10 metara od nas (bio je pratnja u vozu) koji sa kalasnikovom na rucima plakao kao dete.Iako tokom tih 24 casova samo jedno pitanje je vrtio mojoj glavi, kako jedno ljudsko bice moze da uradi tako nesto drugoj ljudskoj bici,taj prizor sa policajcem ipak mi je dao nadu da ljudkost nije umro kod svih srba!

    1. @gega
      Kod vas Albanaca ispiranje mozga krece izgleda pre nego sto krenu da vas uce da hodate. Ali jednoga dana moracete da se suocite sa istinitom verzijom dogadjaja i sopstvenom odgovornoscu i sopstvenim zlocinima umesto ovog vec pateticnog, samozaljublejnog mantranja i izigravanja nevine zrtve.

      1. Znaci po tebi, ja izigravam zrtvu jer onako svoje volje smo ostavili kucu i sve smo smo imali i hajde na Makedoniju jer se tamo lepo provede?! Ili mozda po tebi su zrtve samo oni sto vise ne mogu da pricaju svoje price jer su ili bili na hladnjacu u jezeru Perucac ili na masivnom grobu u Batajnicu?!…ako si ti mogao da kometarises moj personalitet, evo hocu i ja malo tvoj…kladim se da imas maicu ili jaknu sa licem Mladica.

        1. A ja se kladim da imas istetoviranog Haradinaja na sred cela a Jasaraija na sred gluteusa.

Ostavite komentar


Druga strana Kosova

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.