Drugi dan blokade kod Krivelja: "Blokada će trajati sve dok ne dobijemo odgovore, šta će biti sa našim selima” 1Foto: M.S.

Meštani Krivelja i ostalih sela oko Bora, i danas su blokrali put Bor–Krivelj. Blokada je trajala nešto više od dva sata. Okupljeni meštani zahtevaju od kineske kompanije Ziđin, republičkih organa i lokalne samouprave da im se hitno predoče svi planovi vezani za rudarske aktivnosti u ovom delu Srbije. Blokade se nastavljaju i sutra.

Današnji protes je trajao nešto više od dva sata, i na njemu je rečeno da dok ne dobiju od kompanije “Zijin” konkretne odgovore na pitanja koja ih muče, protestna okupljanja neće prestati.

Predsednik MZ Oštrelj Dragoslav Stančulović kazao je za Danas, da su oni danas došli na blokadu da pomognu meštanima Krivelja.

“Danas mi pomažemo njima, sutra će oni nama. Pomažemo jedni druge zbog opstanka naših sela. Blokada će trajati sve dok ne dobijemo odgovore, šta će biti sa našim selima”- kazao je on.

Đorđe Anđelić iz Oštrelja kaže da su danas došli da blokiraju put, zato što ih kompanija “Zijin” duže vreme ignoriše i ne želi sa njima da razgovara.

“Ovo je način da ih nateramo da razgovaraju sa nama. Nećemo dozvolite da se više radi bez zakona, bez propisa i planova. Nećemo više dozvoliti da oni ulaze na naše posede, a mi da ćutimo. To više ne može”- kazao je Anđelić.

Drugi dan blokade kod Krivelja: "Blokada će trajati sve dok ne dobijemo odgovore, šta će biti sa našim selima” 2
Foto: M.S.

Dragan Ćosić, meštanin Velikog Krivelja, kaže da je razlog današnjeg okupljanja nezadovoljstvo meštana a da je blokada proizvod revolta.

“Tražimo da se odredi tržišna cena i rok preseljenja, jer u poslednje tri godine ništa nije urađeno. Idu izbori i njih sada samo to interesuje. Proći će najmanje još šest meseci bez bilo kakvih radova na ovom našem problemu. Ziđin se nikada nije pojavio ni na jednom zboru, a juče su slavili ne znam šta”. – kaže on.

Dragoslav Nikolić, potpredsednik Saveta MZ Veliki Krivelj, kaže da će nova okupljanja zavisiti od toga da li će stići odgovori na njihove zahteve.

„Tražimo da nam obelodane sve njihove planove i aktivnosti. Nije ovde u pitanju samo rudarski zahvat u užem smislu, ovde postoji i čitava infrastrukturna destrukcija, sada su putevi loši, na leto će biti prašine. Naš zahtev je da naši predstavnici radne grupe uvek budu prisutni kada se vodi dijalog ili održava sastanak između kompanije Ziđin i republičkih organa“- poručio je on.

Tokom okupljanja došlo je do manjeg incidenta kada je vozač radne mašine pokušao da prođe kroz okupljene građane, ali su ga oni sprečili u tome. Policija je brzo reagovala i udaljila vozača.

Blokada je završena nešto posle 16 sati, a za četvrtak su zakazana nova okupljanja i blokade, i to na dva mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari