Društvo lekara urgentne medicine: Zaposleni u urgentnim odeljenjima imaju veći procenat sindroma sagorevanja na radu 1URGENTNI CENTAR BEOGRAD cekaonica odeljenje bolnica pacijenti FOTO:STEFANA SAVIC 06.03.2009

Istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju da zaposleni u urgentnim odeljenjima imaju veći procenat sindroma sagorevanja na radu, takozvani Burnt sindrom, čak 53,22 odsto u odnosu na zdravstvene radnike koji rade na drugim odeljenjima – 39,3 odsto, saopštilo je danas Društvo lekara urgentne medicine Srbije.

Neprekidni rad pod intenzivnim stresom dovodi do brzog iscrpljivanja zaposlenih, preteći da ugrozi i njihovo zdravlje. Sindrom sagorevanja na radu znatno utiče na efikasnost zdravstvenih radnika pojedinačno, a posledično i na funkcionisanje delatnosti u celini, poručilo je to društvo povodom 27. maja, Evropskog dana urgentne medicine.

Kako je istaknuto, taj sindrom negativno utiče na ukupni kvalitet lečenja, jer produžava trajanje, pogoršava kvalitet, ali i povećava broj grešaka u lečenju, koje ponekad mogu bit i kobne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.