Neisplaćene zarade za jedanaest meseci, neuplaćeni porezi i doprinosi, zbog čega radnici ne mogu da ostvare pravo na redovnu penziju, dug od 300 miliona dinara i još mnogo toga ilustruje teško stanje u užičkom preduzeću „24. septembar“, koje zapošljava 193 radnika. Ništa neobično u moru tužnih domaćih tranzicionih drama, ali specifičnost ovog slučaja jeste činjenica da je vlasnik tog preduzeća država Srbija. Osim što se potvrđuje kao loš poslodavac, država je i licemerna, jer ne poštuje sopstvene zakone, po kojima druge kažnjava za neuplaćene poreze, doprinose i slična nedela.

Nakon niza bezuspešnih pokušaja da skrenu pažnju na izuzetno teško stanje, zaposleni su, uz podršku poslovodstva, odlučili da 26. februara organizuju protest, kroz jednočasovnu obustavu rada, a ukoliko njihovi zahtevi ne budu usvojeni, zapretili su generalnim štrajkom od 1. marta. Kako je delatnost preduzeća sa više od 90 odsto vezana za EPS, štrajkački odbor zahteva da se firma pripoji tom javnom preduzeću. Zahtevaju i da država izmiri svoje obaveze, isplati zaostale plate, reši dugovanja prema državnim poveriocima, odobri sredstva za drugi krug socijalnog programa, ali i da obezbedi kontinuitet poslovanja i tekuću likvidnost preduzeća.

To preduzeće za izgradnju elektroenergetskih objekata i postrojenja, osnovano 1948. godine, do 2003. bilo je u sastavu EPS-a, nakon čega je vlasnik postala država. Štrajkački odbor podseća da je vlasništvo EPS-a i ED Užice u tom preduzeću postalo vlasništvo Vlade Srbije, a potpisnici ugovora su preuzeli i određene obaveze. Tako se ED Užice obavezala da će otpisati dugove preduzeća za utrošenu električnu energiju. Vlada Srbije trebalo je da preuzme plaćanja preduzeća prema budžetu i fondovima, donese program konsolidacije, obezbedi novac za socijalni program i da preduzme mere za unapređenje poslovanja i restrukturiranje radi privatizacije. Od svega toga, preduzeće je od Vlade dobilo 31.273.185,22 dinara za socijalni program, pa je 75 radnika, početkom prošle godine, napustilo radna mesta. Tri dosadašnje aukcije nisu uspele, a želja zaposlenih je da se preduzeće ponovo vrati u sistem EPS-a, ali o tome država još nije ponudila stav. Uzaludni su bili, kažu, zahtevi Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja da im se odobri kredit od 70 miliona dinara, kao i dopisi vladi i Republičkoj direkciji za imovinu da im odobre prodaju imovine koja nije u funkciji osnovne delatnosti preduzeća. O njihove probleme, kako ističu, oglušili su se premijer Mirko Cvetković, kao i Nebojša Ćirić, državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Primio ih je jedino ministar Rasim Ljajić, poručivši im da ta problematika ipak nije u nadležnosti tog ministarstva.

– Bez pomoći Vlade Srbije ne možemo da se oporavimo. Ne možemo da učestvujemo na tenderima, jer imamo veliki gubitak, iako smo najopremljeniji i imamo najbolji kadar u ovoj oblasti. Kada bi nam bar dozvolili da prodamo deo imovine koja nije u funkciji, mogli bismo da se oporavimo i postanemo preduzeće za primer – nudi recept za oporavak direktor Darko Božić.

– Pozivam predsednika Tadića i njegovu uspešnu vladu da nam pomognu. Obećali su dvesta hiljada radnih mesta, pa neka počnu sa ovih dvesta u našem preduzeću – poručuje Radojko Vidić, predsednik štrajkačkog odbora.

Imovina

– Između aukcija počeli su da nas posećuju razni ljudi i da premeravaju nepokretnosti. Imamo upravnu zgradu u centru grada od 800 kvadrata, proizvodnu halu sa hektar i po placa u naselju Krčagovo, predstavništva u Beogradu, Požegi i Novoj Varoši, kao i plac od osamdeset ari u centru Zlatibora, čija je vrednost procenjena na 299 miliona dinara – ističe Željko Ristović, predsednik sindikata, a potom navodi da su radnici shvatili da preduzeće niko ne želi da kupi zbog proizvodnje, već isključivo zbog koristi od nepokretne imovine.

 

Poziv predsedniku Tadiću

– Pozivam predsednika Tadića i njegovu uspešnu vladu da nam pomognu. Obećali su dvesta hiljada radnih mesta, pa neka počnu sa ovih dvesta u našem preduzeću – poručuje Radojko Vidić, predsednik štrajkačkog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari