Zvanični detalji o zločinima i svirepostima koje su izvođene tokom dve decenije vojne diktature u Brazilu od 1964, prvi put su juče javno obelodanjeni. Knjiga od 500 stranica pod naslovom „Pravo na sećanje i istinu“, konačno je izašla u javnost nakon 11 godina iscrpnih istraživanja.

Zvanični detalji o zločinima i svirepostima koje su izvođene tokom dve decenije vojne diktature u Brazilu od 1964, prvi put su juče javno obelodanjeni. Knjiga od 500 stranica pod naslovom „Pravo na sećanje i istinu“, konačno je izašla u javnost nakon 11 godina iscrpnih istraživanja. U njoj su opisani slučajevi sistematske torture, silovanja, otmica i nestanka gotovo 500 levičarskih aktivista, a takođe uključuje i fotografije na kojima su leševi i žrtve torture.
Izbijanje u javnost ovih važnih podataka podudara se sa 28. godišnjicom od donošenja brazilskog zakona o amnestiji, na osnovu kojeg su pomilovani levičarski disidenti i članovi vojske.
„Radili smo na jasnom okretanju ove mutne stranice naše istorije“, izjavio je predsednik Luis Inacio Lula da Silva pred brojnom publikom u Brazilu, među kojima su bili članovi porodica žrtava režima odevenih u majice sa slikama nestalih. „Ovo je važan korak“, izjavila je Sesilija Koimbra, jedan od osnivača Tortura Nunka Mas (Tortura-nikad više), organizacija koja još od 1980-tih vodi kampanju za javno obelodanjivanje takvih informacija. „Prvi put država zvanično priznaje činjenice da je sprovodila torture, kidnapovanja, sakrivanja tela i da je bila deo zločina protiv čovečnosti“, izjavila je Koimbrova, koja je lično bila tri meseca u zatvoru u rukama diktatora.
Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je najmanje 485 političkih aktivista ubijeno, a oni koji su oteti nikada više nisu viđeni. Neki smatraju da su njihova tela zakopana na tajnim grobljima, a u izveštaju nema specifičnih detalja gde su te grobnice. Pripadnici grupa za zaštitu ljudskih prava kažu da je brazilski vojni režim pokrenuo ideju „iščezavanja“, i da je izvozio metode torture širom Latinske Amerike.
„Jedna od gorkih rana jeste otvaranje lokacija na kojima se nalaze tela mnogih oponenata“, priznao je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari