Država zaboravila na slučaj Panda 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Tačno osamnaest godina nakon zločina u kafiću Panda u Peći i godinu dana nakon što je premijer Aleksandar Vučić rekao da je „gotovo siguran“ ko je odgovoran za ovaj strašan zločin, javnost i dalje nema nikakvih podataka o tome ko je i zbog čega 14. decembra 1998. godine ubio šestoricu mladića.

– Neprihvatljivo je da osamneset godina ne znamo šta se dogodilo u kafiću Panda. Nadležni organi moraju da reše taj slučaj – kaže za Danas Milovan Drecun, poslanik Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

On, međutim, ostavlja mogućnost da nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal nakon osamnaest godina ne može da reši slučaj Panda.

– Zločin je počinjen u veoma nestabilnim okolnostima i moguće je da je izuzetno teško utvrditi činjenice – smatra Drecun.

Nadležnost nad slučajem Panda je prešlo iz Tužilaštva za ratne zločine u Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali ta promena nije dovela do objavljivanja bilo kakvih zvaničnih podataka. Jedine informacije javnost je u poslednjih godina dobijala od premijera Vučića.

– Moram da demantujem da su u ubistvu srpskih dečaka u kafiću Panda u Peći učestvovali MI6 ili SAS. To nanosi štetu našoj zemlji, mi s njima imamo odlične odnose, a oni s tim nemaju nikakve veze. Tu ima čudnih stvari i veoma je teško o tome danas da govorim, kada budemo imali više detalja mi ćemo o njima obavestiti javnost, rekao je Vučić u januaru 2014. godine.

Godinu dana kasnije bio je eksplicitniji navodeći da je „gotovo siguran“ da zna šta se desilo u kafiću Panda.

– Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću ‘Panda’ ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Komentarišući Vučićeve izjave, samostalna poslanica u Skupštini i bivša predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić nedavno je rekla da bi tužilaštvo trebalo da razgovara sa premijerom o njegovim saznanjima.

– Vučić je pre dve godine dao jednu izjavu i rekao ‘vi ćete se iznenaditi kada saznate ko je to uradio’. To nam govori da predsednik Vlade ima saznanja ili barem ozbiljne slutnje ko je vinovnik i ko je počinio to užasno krivično delo, rekla je Sanda Rašković Ivić novinarima u Skupštini Srbije i istakla da Tužilaštvo na njegove navode nije reagovalo.

Kako je dodala, u svetlu najnovijih događaja od prošle nedelje, odnosno saslušanja Vuka Jeremića zbog sudbine gardista u kasarni Topčider, Tužilaštvo je reagovalo, pa se nameće pitanje zašto onda ne reaguje zbog izjave Vučića povodom slučaja ubijenih mladića u kafiću u Peći.

– Ja sada pitam i Tužilaštvo i predsednika Vlade zašto kada ima slutnje i saznanja oko toga šta se dogodilo u kafiću Panda nije sam javio Tužilaštvu i rekao šta zna. I pitam Tužilaštvo zašto kada ima tu izjavu Vučića nije pozvalo da s Tužilaštvom podeli svoja saznanja – pitala je Sanda Rašković Ivić.

Zločin

Dvojica maskiranih ubica su 14. decembra 1998. upali u kafić Panda u Peći i ubili šestoricu mladića – srednjoškolce Ivana Obradovića, Zorana Stanojevića, Svetislava Ristića, Dragana Trifovića i Vukosava Gvozdenovića i studenta Ivana Radevića. U odsustvu konkretnih informacija, oko slučaja Panda su kružile brojne nepotvrđene teorije. Najpre se zločin pripisivao pripadnicima OVK, kao i pripadnicima stranih službi. Vučićeva izjava o našim organima koji ne treba da se ponose podgrejala je spekulacije koje podržavaju teoriju po kojoj je za zločin navodno odgovorna rasformirana Jedinica za specijalne operacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari