DS: Cene udžbenika nikad veće 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

„Besplatno“ obrazovanje u Srbiji je svake godine sve skuplje, a cene udžbeničkih kompleta nikada veće. Godišnja inflacija je 12,5 odsto, a porast cena udžbenika u odnosu na prošlu godinu je daleko iznad ove inflacije, koju je objavio Republički zavod za statistiku.

Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke je uporedio cene udžbeničkih kompleta za prethodnu i narednu školsku godinu i ustanovio da je na analiziranim kompletima najmanje povećanje cena za 6. razred – 14,7 odsto, a najveći za 7. razred – čak 17,9 odsto.

Udžbenički komplet za 8. razred koji je prošle godine koštao 17.390 dinara, sada je veći za 17,2 odsto i iznosi preko 20.000 dinara, navela je ta stranka u saopštenju.

DS je ove tvrdnje potkrepila na primeru jedne osnovne škole, upoređujući cene odabranih udžbenika, između ostalog i za osmi razred za prošlu i ovu godinu.

Iz priloženog se vidi da su sve izdavačke kuće za čije udžbenike su se opredelili nastavnici te osmoletke podigle cene školskioh knjiga, a izuzetak je jedino Zavod za udžbenike pošto se cena udžbenika geografije nije promenila i i dalje košta 660 dinara.

Prema podacima koje je predočila DS Kletova čitanka je sa 960 dinara poskupela na 1.150 dinara, Vulkanova matematika sa prošlogodišnjih 1.590 na 1.880, a BIGZ-ov udžbenik za tehniku i tehnbologiju sa 950 na 1.100 dinara.

Udžbenik Data statusa za francuski jezik sada treba platiti 1.250 dinara, a lane je koštao 1.090 dinara, Logosova hemija poskupela je sa 830 na 990 dinara, a cena udžbenika za fiziku izdvačke kuće Saznanje je sa 690 skočila na 850 dinara.

„Dakle, država ne samo da nije obezbedila besplatne udžbenike za sve učenike, nego je dozvolila do sada nezampaćeno divljanje cena na tržištu udžbenika. Očigledno je Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić interes izdavačkih kuća daleko ispred interesa učenika, njihovih roditelja i obrazovnog sistema u Srbiji“, ocenili su iz Demokarske stranke.

Oni su kritikovali odluku da samo deca u Beogradu dobiju besplatne udžbenike, napominjući da je time ova vlast diskriminisala đake u ostatku Srbije, pa i u siromašnim opštinama, gde je prosek plata daleko ispod proseka u Beogradu, i to isključivo zbog političke koristi pred skorašnje izbore u glavnom gradu Srbije.

„Demokratska stranka je pre godinu i po dana predstavila realan plan koji bi omogućio da svaki učenik dobije udžbenike potpuno besplatno, ali ova vlast je ostala gluva na naš predlog jer ne želi da ukine ogroman profit izdavačkih kuća, koje dominiraju na tržištu udžbenika“, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari