Duga lista čekanja za novopazarske vrtiće 1Foto: Pixabay/Iwona_Olczyk

Novi Pazar ima stalni problem sa nedovoljno mesta u dečijim vrtićima.

Sadašnjih pet objekata Predškolske ustanove „Mladost“ ne može da zadovolji potrebe grada. Na poslednjem konkursu mesta je bilo za 229 mališana, a 400 je ostalo na listi čekanja.

U vrtiću „Naše dete“ mesta je bilo za 71, 57 dece ići će u „Mladost“, 46 u „Dečiju radost“, „Pčelica“ je primila 30 i 25 „Abu Dabi“. Slobodnih mesta ima još u obdaništu „Abi Dabi“, u prigradskom naselju Dojeviće. Taj vrtić ima mesta još za 50 dece.

– U tom vrtiću konkurs će biti otvoren do kraja godine, a na listi čekanja su deca čiji roditelji nisu predali kompletnu dokumentaciju – objašnjava direktorka Sabina Hoćanin i dodaje da će rasterećenja kapaciteta biti u objektu „Naše dete“, jer na jesen počinje da radi vrtić „Čarolija“ u naselju Šestovo. PU „Mladost“ je dodatni problem imala pre nekoliko meseci kada se, u jednoj učionici, u vrtiću „Naše dete“, srušio plafon, pa su daeca prebačena u centralni objekat „Mladost“. To je ovaj grad vratilo na listu prioriteta za izgradnju novih objekata,koja će se finansirati sredstvima iz kredita Svetske banke. To je, pre nekoliko meseci, prilikom posete Novom Pazaru rekla pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.

Konkretni rokovi trebalo je da se definišu, kako je tada rečeno, kada u ovaj grad dođu predstavnici Ministarstva prosvete zaduženi za investicije. Projekat za novi objekat je urađen. Umesto sadašnjih šest, novi vrtić će imati 16 učionica, izgrađenih i opremljenih po savremenim standardima.

Direktorka Hoćanin kaže da su u toku razgovori sa Ministarstvom prosvete o realizaciji ovog projekta. Skoro će dve godine kako je najavljeno rušenje i izgradnja nove zgrade vrtića „Mladost“.

Ta zgrada bi trebalo da udvostruči kapacitete, Građevinske radove i opremanje, sa 1,2 miliona eura, finansiraće Turska agencija za razvoj i saradnju (TIKA). Početak ovih radova još uvek nije poznat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari