Duhovita, setna priča o sopstvenom životu 1

Roman koji na izuzetno duhovit, ali i setan način opisuje rane godine piščevog života u porodici punoj nesloge, patološke brige i destruktivne ljubavi – Sahranite me iza lajsne ruskog pisca, reditelja i scenariste Pavela Sanajeva, nedavno je objavila beogradska Geopoetika u prevodu s ruskog Milorada Ivanovića i Tamare Jorgovanović.

Glavni likovi ove poluautobiografske knjige članovi su autorove porodice: njegov deda bio je Vsevolod Sanajev, veteran sovjetskog filma, majka Elena je glumica, a očuh Rolan Bikov, kome je roman i posvećen, bio je pozorišni i filmski reditelj.

Roman je nominovan za nagradu Ruski Buker, doslovno je digao u vazduh tamošnje tržište knjiga, prodat je dosad u preko milion primeraka i stekao je ne samo kultni već i legendarni status!

Preveden je na nekoliko jezika, po njemu je snimljen film i urađeno više pozorišnih predstava.

„Stil kojim Pavel Sanajev prenosi dečje misli podseća na Marka Tvena i njegovog Toma Sojera. Nade, čežnje i male radosti koje Saša doživljava duboko su dirljive, a istovremeno i veoma duhovito opisane.

Velika tragikomedija“, zabeležio je kritičar Vestfalenposta o ovom romanu, a kolega iz Di presea dodao je da je „retko ko užase preterane brige ispričao tako zabavno kao Pavel Sanajev u svom debitantskom romanu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari