U Srbiji je trenutno takva situacija da vlast, zbog pritisaka iz EU, mora da otpušta višak činovnika, dok u isto vreme sve više i više zapošljava svoje stranačke ljude u javnom sektoru. Ako se nastavi partijsko zapošljavanje u javnom sektoru, Srbiji neće biti dobro – poručio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i potpredsednik Srpske narodne partije (SNP).

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

Stamatović je, tokom poslednje sednice lokalnog parlamenta koji je usvojio odluku o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru te opštine, istakao da broj stanovnika ne može biti jedini kriterijum za otpuštanje iz lokalnog javnog sektora. S druge strane, kako je rekao, pojedinim opštinama i gradovima se „gleda kroz prste“ i dozvoljava im se veći broj zaposlenih samo zato što su na vlasti u njima predstavnici stranaka koje čine republičku vlast.

– Očigledan primer za to je Vrnjačka Banja, čiji predsednik opštine je iz SNS. Ta opština je, po površini, manja od Čajetine i ima malo veći broj stanovnika, ali zato ima povlašćen status, jer u javnom sektoru te opštine ima oko 630 zaposlenih, što je skoro duplo više nego u Čajetini. Kakav je to kriterijum koji dozvoljava takvu razliku, rekao je Stamatović i dodao da bi lokalne samouprave u kojima je razvijen turizam trebalo da imaju drugačiji status.

– Ako se zna da Čajetina godišnje ima više od milion noćenja turista, kao i veliki broj različitih manifestacija, pitanje je ko će da ugosti sve te ljude onako kako treba, ako nema dovoljno radnika u javnim i komunalnim preduzećima, istakao je Milan Stamatović.

Istakavši da bi, prema standardima EU, kojima je predviđeno da jedan ili dva opštinska službenika treba da budu na 1.000 stanovnika, opština Čajetina sa oko 16.000 žitelja trebalo bi da ima 32 činovnika, Stamatović je rekao da će to biti moguće onda kada bude uređen kompletan državni sistem, koji bi trebalo da bude i elektronski umrežen.

– Ipak, to će morati da se desi i to je realno i u svetu to tako funkcioniše, poručio je Stamatović, a potom dodao da država ne bi trebalo da se meša u određivanje broja zaposlenih u javnim preduzećima.

– Ukoliko neko preduzeće posluje pozitivno, ostvaruje profit i za njim postoji realna potreba, može da ima zaposlenih onoliko koliko smatra da je potrebno, ali opštinska uprava je nešto drugo i to je odvojeno u uređenim državama. Kada bi bilo želje da se uredi i ta oblast, onda bi se videlo, primera radi, na koji način Jagodina dobija pare iz državnog budžeta, koliko para iz državnog budžeta dobija „tatin sin“ da smanji deficit u budžetu Kragujevca, i koliko dobijaju Leskovac ili Vrnjačka Banja. Zbog toga nismo u ravnopravnoj utakmici, jer sredstva se, mimo redovnih transfera, dele po političkoj pripadnosti, burazerskoj i familijarnoj osnovi, poručio je predsednik opštine Čajetina, čiji javni sektor broji ukupno 389 zaposlenih, i prema kriterijumima države njih 17 trebalo bi da bude otpušteno u ovoj godini.

– Haos je u funkcionisanju lokalnih samouprava u Srbiji, ali red će morati da se uvede. Čak i da se broj zaposlenih svede na jednog ili dva službenika na 1.0000 stanovnika, za Čajetinu to neće biti problem, jer smo među prvima u Srbiji modernizovali opštinsku upravu i uveli objedinjene procedure, istakao je Stamatović i dodao da će se, na pritisak EU, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru nastaviti i u narednim godinama.

Prodaja zemljišta

Pre neki dan čajetinska opština je raspisala javni oglas o prodaji 30 parcela ukupne površine 38.132 kvadratna metra. Na prodaju u Čajetini su dve parcele površine 994, na Zlatiboru je oglašena prodaja 26 parcela od 34.369 i po jedna u Branešcima od 631 i u Alinom potoku od 2.138 kvadratnih metara. Na tom zemljištu, kako je objašnjeno, trebalo bi da se grade objekti prema pravilima iz Plana generalne regulacije. Oglas traje do 13. februara, a informacije o vremenu i mestu otvaranja ponuda biće blagovremeno istaknute na oglasnoj tabli opštine Čajetina.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari