Duško Šarić prvi put na suđenje u Specijalni sud došao od kuće 1Foto: FoNet Marko Dragoslavic

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavlja se suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima u postupku za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika u procesu u kom je Šarić pravosnažno osuđen za šverc 5,7 tona kokaina.

Posle tri meseca provedenih u pritvoru Duško Šarić, rođeni brat Darka Šarića, koji je takođe optužen u ovom postupku, na suđenje je došao od kuće, gde se od 12. aprila nalazi u kućnom pritvoru uz obavezu nošenja nanogice, prenosi N1.

Na prethodnom ročištu održanom 3. aprila sudsko veće je odlučilo da optuženima Dušku Šariću, ali i optuženom Milanu Vučiniću dosadašnje mere pritvora zameni blažim, odnosno određivanjem kućnog pritvora uz jemstvo koje je njihova odbrana još ranije predlagala – za Šarića 800 hiljada evra, a za Vučinića 300 hiljada evra.

Podsetimo i Duško Šarić i Milan Vučinić predali su se srpskoj policiji 4. januara 2024, a do tada im se, kao optuženima u okviru kriminalne grupe Darka Šarića, sudilo u odsustvu i to u pomenutom postupku protiv Šarića i još 14 osoba koje se terete za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Na prvom ročištu koje je održano nakon predaje Duška Šarića, on je pred sudom negirao izvršenje krivičnih dela za koja ga Tužilaštvo za organizovani kriminal optužuje.

U odbrani koju je iznosio kazao je da „ne priznaje navode optužnice“.

„Nisam učinio nijedno krivično delo koje mi se stavlja na teret. Nije mi ni najjasnije kako sam se našao na optužnici. Nisam radio nikakva krivična dela. Nisam član nikakve organizovane kriminalne grupe“, kazao je u svoju odbranu Duško Šarić i naveo koga sve od optuženih poznaje.

„Danilo Odović mi je bivši zet. Bojana Stanojkovića poznajem. Sa Aleksandrom Boškovićem se privatno družim nekoliko godina. Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića poznajem površno. Arso Šarić mi je rođak. Milana Vučinića poznajem dugi niz godina. Svedoka saradnika Nebojšu joksovića nisam mogao da diskreditujem, sa njim nemam nikakve veze, a i zašto bih ga diskreditovao kada je u to vreme Darko Šarić bio pravosnažno osuđen. Nisam postrekavao policijske službenike, nisam im obećavao ni davao nikakav novac, nisam im plaćao proslave ni ručkove. Od 1997. živim u Beogradu, imam četvoro dece, više puta sam podnosio zahtev za državljanstvo, ali ga nikad nisam dobio“, naveo je Duško Šarić.

Podsetimo, ovaj postupak se vodi zbog toga što Tužilaštvo tereti Darka Šarića i njegove saradnike za planiranje ubistva i diskreditaciju Nebojše Joksovića, koji je bio svedok saradnik u postupku protiv Šarića za šverc kokaina.

Naime prema optužnici Šarić je napravio plan da se iz „bezobzirne osvete“ ubije Joksović, a kako njegovi saradnici u tome nisu uspeli, Šarić je naložio diskreditaciju Joksovića. Cilj je bio da na taj način izgubi status svedoka saradnika i to kroz navodno planiranje ubistva svog saradnika Gorana Nikolaševića, koji je Joksovića prijavio policiji. Tužilaštvo tvrdi da je sve bilo iscenirano.

Darko Šarić je to dogovarao dok je bio u pritvoru, sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem i drugim saradnicima putem „skaj“ aplikacije na kriptovanom telefonu, navodi se u optužnici.

I dalje je nepoznato kako je Darko Šarić mogao da koristi telefon dok je boravio u jednom od najstrože čuvanih pritvora u zgradi Specijalnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari