Dvadeset tri godine od ubistva 14 žetelaca srpske nacionalnosti: Zločin koji nikad nije rasvetljen 1Foto: Wikipedia/ Darko Dozet

Od ubistva 14 srpskih žetelaca u kosovskom selu Staro Gracko kod Lipljana danas se navršava 23 godine.

Ubice su i dalje na slobodi, a pravde za žrtve i njihove porodice još nema.

Masakr se dogodio 23. jula 1999. godine kada je iz zasede na njivi ubijeno 14 Srba – četiri člana porodice Janićijević – Slobodan, Mile, Momir i Novica, koji je imao samo 17 godina, Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Dekić, Saša i LJubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Policija UNMIK-a uhapsila je 2007. godine Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu ovog masakra 2017. godine.

Pomen u centru sela počinje u 10 časova i služiće ga vladika Teodosije, javlja Kosovo onaljn.

Pomenu će prisustvovati i predstavnici Srpske liste i Ministarstva za zajednice i povratak, kao i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je bilo skrnavljeno i minirano.

Među najtežim zločinima na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, su i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću kao i stradanje putnika iz autobusa Niš ekspresa, pod koji je postavljena eksplozivna naprava kod Podujeva, piše Kosovo onlajn.

Istraga i o tim zločinima je obustavljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari