Dve pandemijske godine u Majdanpeku na plećima vozača saniteta i svih zdravstvenih radnika 1Foto: J. B. K.

Nešto kasnije od ostalih opština u okruženju, prvi pacijent zaražen korona virusom u opštini Majdanpek evidentiran je polovinom aprila 2020. godine. Od tada do danas, na teritoriji opštine bilo je blizu 2.700 inficiranih kovidom,, a skoro 370 bolesnika je zbog teže kliničke slike transportovano do tercijarnih zdravstvenih ustanova.

U bolnici u Majdanpeku nema kovid odeljenja, pa su svi oboleli, čije je stanje zahtevalo bolničko lečenje, voženi u početku pandemije do Kliničkog centra u Nišu, a kasnije u kovid bolnicu Kruševac.

Uz obolele od kovida, nisu zapostavljani ni drugi pacijenti, kao na primer, oboleli od malignih bolesti, koji su, takođe, redovno voženi na terapije u zdravstvene ustanove van Majdanpeka.

I svi oni u sedam saniteta, koji su za protekle skoro dve godine ,“ubili” na hiljade kilometara.

Letos je, na primer, za mesec dana bilo čak 46 transporta u kovid bolnicu.

– Za razliku od drugih medicinskih ustanova koje su imale i kovid bolnice, gde su i lokacije bile blizu, mi smo bili jedna od najugroženijih ustanova u Srbiji po tom pitanju. Nama je svaki taj transport bio preko 200 kilometra u jednom pravcu. Dešavalo se da smo imali i po tri, četiri transporta dnevno za Kruševac, plus vožnje redovnih pacijenata. Sreća naša što smo imali dva nova saniteta koje je kupila lokalna samouprava i ta vozila su za dve godine prešla preko 300.000 kilometara – kaže direktor majdanpečkog Doma zdravlja dr Dragan Fudulović.

Dve pandemijske godine u Majdanpeku na plećima vozača saniteta i svih zdravstvenih radnika 2
dr Dragan Fudulović, direktor Doma zdravlja Majdanpek Foto:JBK

Ni preostala vozila, prema istim informacijama, nemaju značajno manju kilometražu. Teret pandemije u velikom delu podneli su zdravstveni radnici u kovid ambulantama i hitnoj službi, ali u slučaju Majdanpeka i vozači saniteta. Neretko su na putu provodili više od jedne smene.

-Kada ode vozač, odnosno čitava ekipa, računajući i medicinsku pratnju, ti na njih ne računaš čitavu smenu. Bili su angažovani kompletno svi vozači, doktori, ekipe za pratnju. Auta se maltene nisu ni gasila, jedan taman stigne, a drugi već čeka transport. I sve to bez komentara i primedbi, jer je bilo bitno da pacijentima pružimo pomoć na vreme – priča dr Fudulović.

Učinili su to, kako objašnjava, i adekvatnom organizacijom posla, pokušavajući da otvaranjem tri kovid ambulante nadomeste izuzetno razuđenost opštine i omoguće pacijentima da brzo i bez mnogo putovanja dobiju potrebnu medicinsku pomoć.

Kovid ambulanta u Majdanpeku radila je neprekidno 24 sata, u Donjem Milanovcu dve smene, a u Rudnoj Glavi, iako je zvanično jedna smena, radilo se i duže, kada god je to bilo potrebno.

Kada je krenula masovna imunizacija organizovana su tri vakcinalna punkta, kao i kovid ambulante, terenski obilazak seoskih naselja, sve to da vakcina protiv kovida bude što dostupnija stanovništvu i da imunizacijom bude obuhvaćeno što više ljudi.

Nesporno je da je pandemija bila u prvom planu, ali ustanova nije prekidala redovan rad. Svi pacijenti koji su došli, bili su zbrinuti.

-Kod nas se radilo normalno, nije bilo onog “sad je kovid, nemojte da dođete kod doktora”. Svi smo maksimalno bili angažovani – kazao nam je dr Fudulović koji je jako ponosan na zaposlene u ovoj ustanovi.

Ističe da je, na sreću, lokalna samouprava finansirala rad jednog broja lekara, medicinskih sestara i vozača i nada se da će ove godine Dom zdravlja moći da zaposli nove radnike da bi adekvatno mogli da pokriju čitavu teritoriju majdanpečke opštine i pruže kvalitetnu primarnu zdravstvenu zaštitu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari