Dvodnevna žalost u Novom Pazaru 1Foto: S. Župljanin

Dvoje mrtvih, jednom se bore za život u novopazarskoj Opštoj bolnici i 24 povređena, bilans su požara koji je, u subotu pre podne, izbio u stambenom bloku „Bor“ u naselju Jošanica.

U Hitnoj službi, za Danas, rekli su da su medicinski zbrinuta 24 lica, 17 je, posle ukazane pomoći, pušteno na kućno lečenje, a sedmoro  je zadržano na bolničkom lečenju ( šestoro je na Odeljenju za plućne bolesti i jedno dete je na Dečjem odeljenju). Zbog ovog tragičnog događaja, Gradsko veće Novog Pazara, na vanrednoj sednici, proglasilo je dvodnevnu žalost (juče i danas).

Gradsko veće je naložilo hitnu proveru ispravnosti hidranata i tehničke opremljenosti u svim stambenim zgradama u gradu. Juče je počela procena pričinjene štete, na rasčišćavanju zgarišta angažovana je mehanizacija komunalnih i privatnih preduzeća, Doneta je i odluka da grad finansira rekonstrukciju izgorelih i oštećenih stanova. Od Vatrogasno-spasilačke jedinice zahteva se realan izveštaj o požaru i da se na osnovu toga utvrdi odgovornost pojedinaca, formirana je delegacija da obavi razgovor sa predstavnicima MUP i zatraži adekvatno kadrovsko popunjavanje i tehničko opremanje, jer je evidentno da kapaciteti vatrogasne jedinice ne zadovoljavaju potrebe grada i doneta je odluka da se intenziviraju započete aktivnosti za formiranje lokalne civilne zaštite.

Sednici Gradskog veća, prethodila je vanredna sednica Štaba za vanredne situacije, koji nije prihvatio izveštaj novopazarske Vatrogasno-spasilačke jedinicie, jer ne odgovara realnom stanju i mnogo se razlikuje od izjava očevidaca.  Ocenjeno je da su vatrogasci na gašenje požara stigli neadekvatno opremljeni i da im je izostala profesionalnost. I gradska vlada i Štab za vanredne situacije odali su priznanje stanovnicima naselja Jošanica, zahvaljujući čijem angažovanju je izbegnuta veća tragedija.

Požar u stambenom bloku „Bor“, u ulazu 3, zahvatio je treći i četvrti sprat i potkrovlje. Nezvanično, požar je izazvala eksplozija plinske boce. U gašenju požara novopazarskim vatrogascima pomogli su vatrogasno-spasilačke jedinice iz Raške, Sjenice i Tutina. Posle lokalizovanja, na dogašavanju požara ostalo je da dežura 19 vatrogasaca sa sedam vozila iz ova četiri grada. Za porodice koje su ostale bez krova nad glavom, gradska uprava obezbedila je smeštaj i hranu.

Ovaj požar je, po ko zna koji put, otvorio pitanje opremljenosti i spremnosti Vatrogasno-spasilačke jedinice u ovom gradu. To je jedina jedinica u Srbiji koja nema svoj hidrofor i zastarelu i odavno prevaziđenu opremu. Njihove merdevine ne dopiru ni do trećeg sprata. I na ovom primeru je dokazano, da kapaciteti jedinicice, ni kadrovski ni po opremljenosti, ne mogu da odgovore na zadatke ovakvog obima. Neadekvatna opremljenost i reagovanje novopazarskih vatrogasaca, izazvali su ogorčenje Novopazaraca, ali ništa manje nisu ogorčeni ni na političare, koji ovu tragediju, koriste za svoje razračunavanje.

foto (S.Župljanin) : Zatajili vatrogasci u gašenju požara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari