Dvojica Nišlija slučajno se sreli kod automehaničara i shvatili da imaju istu strast: Sada su nerazdvojni u svom hobiju 1Foto: Privatna arhiva

Nišlije David Stanković Rašeta i Đorđe Nikolić prilikom slučajnog susreta kod automehaničara  u Nišu otkrili su da dele istu strast ka oldtajmerima.

I tako su David (31),diplomirani novinar, koji radi kao operater na mašini, i 20-godišnji student arhitekture u Beogradu odlučili da svoj hobi, odnosno svoje znanje o starim automobilima podele na YouTube, kako bi zainteresovali mlade za oldtajmere.

“Prvi klip o “sitroenu dijani 6” iz 1978. godine koji smo postavili pre tri sedmice već je videlo 7.000 ljudi. To je, inače, auto koji vozi Đorđe. Drugi o “varburgu” ima pregled od 3.000. Naš cilj nije da zarađujemo, želimo da mladi koji vole stara vozila mogu da nauče nešto novo”, priča David.

Ovaj mladić kaže da je zbog svog hobija mnogo čitao o starim automobilima i posećivao izložbe oldtajmera, ali da ga najviše zanimaju kola iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

“Đorđe i ja imamo ista interesovanja o tim oldtajmerima, odnosno o kolima koja su se najviše vozila u ex Jugoslaviji. Nama je to ipak bliže i dostupnije, od oldtajmera koji su izrađeni s početka ili sredinom 20-tog veka”, objašnjava David.

Đorđe potvrđuje Davidove reči i dodaje da su kao oldtajmeraši otvorili jutjub kanal u želji da povećaju  ljudima svest o starim automobilima.

“Naravno, mi smo entuzijasti i stalno imamo razne vizije i ideje šta bismo uradili u svetu oldtajmera, od restauracije preko oldtajmer skupova do oldtajmer muzeja. Ideja oldtajmer unija kanala je bila najizvodljivija i obojica smo se veoma potrudili da je sprovedemo najbolje što možemo. Za sada imamo dva klipa koja su stekla veliku popularnost u prethodnih mesec dan“, kaže Đorđe.

On obećava će nastaviti dalje i da će se truditi  da izbace dva klipa mesečno.

„Pokrićemo što više interesantnih automobila. Imamo puno materijala jer smo aktivni u svetu automobilizma i znamo gde možemo da pronađemo zanimljive primerke i sagovornike”, kaže ovaj oldtajmeraš.

On upozorava da Srbija nema Zakon o oldtajmerima.

“U Nišu i Beogradu je do pre nekoliko godina bilo mnogo više oldtajmera na ulicama. Sad ne mogu da prođu tehnički pregled. Vlasnici starih automobila nemaju nikakve povoljnosti, ne mogu da ostvare popuste prilikom registracije, jer se njihova vozila vode kao da su savremeni automobili”, priča budući arhitekta.

Klipove koje postavljaju na YouTube za sada snimaju običnim mobilnim telefonom, drug im pomaže u montiranju, a želja im je da jednog dana mogu da snimaju uz pomoć profesionalne kamere i snimatelja profesionalca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari