Dvorac Nojhauzen u Srpskoj Crnji preimenovan odlukom Vlade Srbije 1Foto: t.o. nova crnja

Odlukom Vlade Srbije, na jučerašnjoj sednici, dvorac Nojhauzen u Srpskoj Crnji preimenovan je zbog, kako je navedeno, činjenice da je njegov naručilac i vlasnik bio predstavnik nemačkog okupatora.

Zdanje, koje je podignuto tokom nemačke okupacije Srbije za vreme Drugog svetskog rata, sada se zove „Dvorac u Srpskoj Crnji“.

U saopštenju Vlade Srbije stoji da je „naziv ovog spomenika promenjen pošto je neodgovarajuće da u njemu stoji ime naručioca gradnje Franca Nojhauzena, visokog oficira nemačke okupacione vojske, obaveštajca i generala, koji je tokom Drugog svetskog rata bio predstavnik okupatora, a posle rata osuđen na kaznu višegodišnjeg zatvora“.

Dvorac Nojhauzen je, kako je Danas već pisao, najmlađi i najbolje očuvani lovački dvorac na području Vojvodine. Nalazi se u Srpskoj Crnji, na samoj granici sa Rumunijom.

Vlasnik dvorca je opština Nova Crnja i ona ga je u nekom ranijem periodu davala u zakup. Nekada davno, nakon drugog svetskog rata, dvorac je služio za smeštaj gostiju ali se decenijama ništa u njega nije ulagalo i propadao je, slično kao većina vojvođanskih dvoraca.

Nakon što je pre desetak godina restauriran, u njemu se čak snimaju i filmovi, poput nedavnih scena za film i seriju „Knez Mihajlo“. Ipak, zakupaca više nema a da li će promena njegovog imena doprineti da bude više gostiju, pokazaće vreme.

Kako je Danasu potrvđeno u Turističkoj organizaciji ove opštine, dvorac je slobodan, ukoliko bi se našao adekvatan zakupac mogao bi da bude iznajmljen. Moguće ga je posetiti, uz prethodnu najavu Turističkoj organizaciji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari