Taman kada su se slegle reakcije na jednogodišnju suspenziju Crvene zvezde iz evropskih takmičenja, zbog kršenja finansijskog fer-pleja, a uprava eks kontinentalnog i planetarnog prvaka posle mnogo premišljanja odustala od žalbe na odluku Evropske fudbalske federacije, predsednik crveno-belih Dragan Džajić na jučerašnjoj Konferenciji o ekonomiji u sportu, u organizaciji “Danas konferenc centra”, doveo je u sumnju kriterijume UEFA po kojima je prvaku Srbije oduzeto pravo da naš klupski fudbal predstavlja u kvalifikacijama za Ligu šampiona.


– UEFA i FIFA nemaju podjednake standarde za sve klubove. Ne razumem zbog čega ne postoji A, B i C nivo, jer ni države u kojima klubovi žive nisu na istom nivou. Ne mogu Crvena zvezda i Real Madrid da budu isto. Real igra sa 500 miliona evra duga, a ja kada sam došao, zatekao sam 50 miliona evra duga i postavio za cilj da se prekine dominacija jednog drugog kluba.

Kakvo licenciranje? To su izmišljene stvari, to je nemoguće. O čemu se tu radi? Kakav fer-plej kada plaćate UEFA tolike pare, a standard u zemlji je takav kakav jeste? Možemo li mi svake godine da plaćamo UEFA tri, četiri miliona evra? Džaba mi ovde pričamo o privatizaciji – pitao je i pitao se prvi čovek prezaduženog giganta iz Ljutice Bogdana, koji se sadašnje funkcije prihvatio pre godinu i po dana.

Zvezdin predsednik (i) iz vremena osvajanja Kupa šampiona, na dan nove sednice Upravnog odbora, dotakao se i svog daljeg statusa na “Marakani”.

– Čije grehe ja ispaštam? Ja nisam odgovoran za ono što sam zatekao, a isto tako nisam mogao to da vraćam. Znam ja šta ću učiniti u narednom periodu. Sutra ću podneti ostavku i neće mi biti žao, ako ima neko bolji od mene, a verujem da ima. Ali da plaćate tolike pare UEFA, to ne mogu da prihvatim… – rekao je Džajić, čiji je monolog zapravo bio reakcija na govor potpredsednika Fudbalskog saveza Srbije i višegodišnjeg člana brojnih Komisija UEFA, Ivana Ćurkovića, na temu finansijskog fer-pleja.

– Pod tim fer-plejom se pre svega podrazumevaju obeveze prema svim profesionalcima zaposlenim u klubovima. Ono što je potpisano mora se i poštovati. Na osnovu toga UEFA izdaje licencu o učešću u evro-kupovima i nama se, eto, ove godine dogodilo da ona ne bude dodeljena državnom prvaku Crvenoj zvezdi. Neću ulaziti u detalje odluke, samo ću konstatovati da UEFA neće ni ubuduće tolerisati nepoštovanje tih pravila i obaveza – objasnio je nekada prvi čovek Partizana, da bi posle Džajićevog istupa dao dodatno tumačenje pomenute materije.

– UEFA ne traži da plaćate njoj, nego da ispunjavate obaveze prema igračima, stručnjacima, zaposlenima. Ne dajete UEFA tri-četiri miliona, nego su to obaveze prema zaposlenima u klubu. Iza Mančestera i Reala stoje garancije banaka i to nije direktno vezano sa dugom, UEFA ovde traži samo da se ispuni ono što je potpisano.

Zečević: Potreban nam je Zakon o privatizaciji

Na konferenciji je bilo govora o večitoj temi zvanoj privatizacija u sportu. I ptice na granama znaju da bez svežeg, privatnog kapitala nema boljitka, pa ni opstanka sportov u Srbiji, čak ni onih najvećih kao što su fudbal i košarka.

– Mora da postoji Zakon o privatizaciji u sportu, s jasnom utvrđenim modelima prodaje klubova zainteresovanim investitorima, u slučaju da isti ne ostaju briga lokalnih samouprava. U tu svrhu je nužno, najpre, definisati sportske objekte i vlasništvo nad njima. Tek tada se utvrdi infrastruktura biće moguća prodaja domaćim ili stranim privrednicima. Ovo se pre svega odnosi na Partizan i Crvenu zvezdu – smatra nekadašnji Partizanov generalni sekretar Žarko Zečević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari